Als liefhebber en trader van Bitcoin is het belangrijk om de ontwikkelingen binnen de cryptomarkt goed in de gaten te houden. Bitcoin, de bekendste cryptomunt ter wereld, heeft in de afgelopen jaren veel ups en downs gekend. Voor beginners kan het lastig zijn om de complexe wereld van cryptocurrencies te begrijpen, terwijl gevorderden juist behoefte hebben aan diepgaandere informatie en analyses.
In dit artikel zullen we daarom de belangrijkste gebeurtenissen binnen de koersgeschiedenis van Bitcoin op een rij zetten. Van de lancering van Bitcoin in 2009 tot aan de meest recente ontwikkelingen, zoals de stijgende interesse van grote bedrijven en beleggers.
We zullen niet alleen kijken naar de positieve ontwikkelingen, maar ook de negatieve gebeurtenissen bespreken, zoals hacks, regelgeving en marktcorrecties. Daarnaast zullen we proberen om de complexe technologie en termen die gepaard gaan met Bitcoin en cryptocurrencies zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen.
Ons doel is om jou te informeren over de koersgeschiedenis van Bitcoin en de impact van belangrijke gebeurtenissen op deze koers. We hopen dat dit artikel zal bijdragen aan het begrip van cryptocurrencies en de ontwikkelingen binnen de cryptomarkt, zodat lezers weloverwogen beslissingen kunnen maken over hun investeringen in deze opkomende technologie.
Inhoudsopgave
De geschiedenis van de Bitcoin koers
9 augustus 2007: De financiële crisis van 2008 begon officieel op 9 augustus 2007, toen BNP Paribas aankondigde dat het drie van zijn investeringsfondsen die belegd waren in Amerikaanse hypotheekobligaties, had bevroren vanwege liquiditeitsproblemen. Deze aankondiging markeerde het begin van een wereldwijde financiële crisis die een jaar later zijn hoogtepunt zou bereiken met de ineenstorting van Lehman Brothers op 15 september 2008.
2008
31 oktober 2008: Het witboek van Bitcoin, getiteld “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, werd gepubliceerd door de anonieme persoon of groep genaamd “Satoshi Nakamoto“.
2009
3 januari 2009: De allereerste Bitcoin-blokken gedolven.
Dit moment markeert het begin van de Bitcoin-blockchain, de gedistribueerde grootboektechnologie die de transacties van Bitcoin beveiligt en vastlegt. Het mijnen van de eerste blokken was een belangrijk moment in de geschiedenis van Bitcoin, omdat het de basis legde voor de toekomstige ontwikkeling van de cryptocurrency en de blockchain-technologie. De eerste blokken waren relatief eenvoudig te mijnen met een normale computer en de beloning voor het mijnen van een blok was destijds 50 Bitcoin.
12 oktober 2009: Bitcoin voor het eerste verhandelbaar tegenover fiat.
Op 12 oktober werd er voor het eerst een wisselkoers vastgesteld tussen Bitcoin en een traditionele valuta, de Amerikaanse dollar. Op dat moment werd één Bitcoin gewaardeerd op ongeveer $0,0009. Dit betekende dat mensen nu Bitcoin konden omzetten in dollars en vice versa. Dit was een belangrijke mijlpaal voor de gemeenschap, omdat het de acceptatie en legitimiteit van Bitcoin als valuta vergrootte.
2010
6 februari 2010: De oprichting van de eerste Bitcoin currency exchange.
De ‘Bitcoin Market’ werd opgericht in februari 2010 en was de eerste Bitcoin-gebaseerde exchange waar gebruikers Bitcoin konden verhandelen tegen andere valuta, zoals de Amerikaanse dollar. Het werd opgericht door Jed McCaleb, de oprichter van de nu ter ziele gegane cryptocurrency exchange Mt. Gox, en had aanvankelijk slechts een handvol gebruikers.
22 mei 2010: Een persoon biedt 10.000 Bitcoin aan voor twee pizza’s, wat nu wordt beschouwd als de eerste echte transactie met Bitcoin.
18 juli 2010: De opening van MT.Gox.
Op deze datum werd de eerste versie van MT.Gox gelanceerd door de ontwikkelaar Jed McCaleb. De naam “MT.Gox” staat voor “Magic: The Gathering Online eXchange”, een online platform voor het verhandelen van kaarten van het populaire kaartspel Magic: The Gathering. In 2010 werd het platform echter overgenomen door Mark Karpeles en omgevormd tot een Bitcoin-beurs. MT.Gox groeide al snel uit tot een van de meest populaire Bitcoin-beurzen ter wereld. In 2013 verwerkte MT.Gox meer dan 70% van alle Bitcoin-transacties ter wereld.
2011
1 februari 2011: Lancering Silk Road.
Silk Road was een online marktplaats waar illegale goederen en diensten werden verhandeld en waar betalingen werden gedaan met Bitcoin. Het was een belangrijke factor in de vroege adoptie van Bitcoin en droeg bij aan de groei van de Bitcoin-economie. Tegelijkertijd heeft het ook bijgedragen aan het negatieve imago van Bitcoin als een munteenheid die voornamelijk wordt gebruikt voor illegale activiteiten.
12 augustus 2011: Bitomat verliest privésleutels van klanten.
Op 12 augustus werd bekend dat het bedrijf Bitomat, dat een bitcoin-exchange runde, per ongeluk de privésleutels van zijn klanten had verloren. Dit resulteerde in een verlies van ongeveer 17.000 BTC, wat op dat moment ongeveer $225.000 waard was. Dit leidde opnieuw tot een tijdelijke daling van de prijs.
8 juni 2011: Bitcoin koers bereikt hoogtepunt.
De prijs van Bitcoin stijgt tot ongekende hoogte van bijna $32, waarna het snel daalde tot ongeveer $2. Dit wordt vaak toegeschreven aan de combinatie van speculatie en paniekverkopen (emotie).
2012
28 november 2012: De eerste Bitcoin halving van de block reward.
Dit betekent dat de beloning voor het minen van een block halveerde van 50 BTC naar 25 BTC. Dit zorgde ervoor dat de inflatie van Bitcoin afnam en kan worden gezien als een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Bitcoin.
2013
1 april 2013: Bitcoin prijs stijgt voor het eerst naar $100.
Dit was een mijlpaal voor crypto en zorgde voor extra aandacht van de media en investeerders.
30 november 2013: Bitcoin (BTC) bereikt een nieuwe all time high (ATH) van $1.176.
5 december 2013: Aankondiging verbod op crypto door Chinese regering.
De People’s Bank of China (PBOC) kondigt aan dat financiële instellingen in China geen Bitcoin-transacties mochten uitvoeren.
2014
16 januari 2014: De PBOC (People’s Bank of China) geeft verklaring uit.
Hierin werd gesteld dat alle betalingsbedrijven die Bitcoin ondersteunen, dit niet langer mogen doen. Deze verklaring bevatte specifiek instructies voor banken en betalingsverwerkers om elke vorm van ondersteuning voor Bitcoin-handel te staken.
28 februari 2014: MT.Gox maakt bekend dat er 850.000 Bitcoin waren gestolen.
De totale waarde van ruim $500 miljoen. Dit leidde tot het faillissement van MT.Gox en had een grote impact op het vertrouwen in Bitcoin en andere cryptocurrencies.
2015
5 januari 2015: De hack van Bitstamp.
In januari 2015 werd de Europese Bitcoin exchange Bitstamp gehackt, waarbij ongeveer 19.000 Bitcoin werd gestolen. Dit leidde tot onrust op de markt en een tijdelijke daling van de Bitcoin-prijs.
8 augustus 2015: De opheffing van de New York BitLicense
In juni 2015 kondigde de staat New York de BitLicense aan, een vergunning die bedrijven moesten hebben om Bitcoin te verhandelen. Dit zorgde voor veel kritiek en onzekerheid onder de gemeenschap. Toen de licentie uiteindelijk werd ingevoerd, moesten veel bedrijven de deuren sluiten, wat leidde tot een daling van de prijs.
8 oktober 2015: Lancering Gemini exchange.
De Winklevoss broers lanceerden de Gemini exchange in oktober 2015. Dit werd gezien als een belangrijke stap voorwaarts in de mainstream acceptatie van Bitcoin en droeg bij aan een stijging van de koers.
23 december 2015: De lancering van het Lightning Network.
Met de komst van Lightning werd er een oplossing geboden voor het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin-transacties. Dit werd gezien als een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van Bitcoin.
2016
9 juli 2016: De tweede Bitcoin halving vond plaats.
Dit betekende dat de beloning voor het minen van nieuwe Bitcoin werd gehalveerd van 25 BTC naar 12,5 BTC. Dit was een geplande gebeurtenis en werd gezien als een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Bitcoin, omdat het de inflatie van de cryptocurrency vermindert en het aanbod schaarser maakt. De halving had een positieve invloed op de koers van Bitcoin omdat het de schaarste van de digitale munt benadrukte.
2 augustus 2016: De Bitfinex hack.
Een van de grootste Bitcoin exchanges Bitfinex werd gehackt. Er werden ongeveer 120.000 aan BTC gestolen. Dit leidde tot een scherpe daling van de prijs en zorgde voor veel onrust.
15 november 2016: De lancering van Segwit.
In november werd Segregated Witness (SegWit) gelanceerd, een belangrijke protocol upgrade voor Bitcoin. SegWit verhoogt de transactiesnelheid en capaciteit van het netwerk, wat een oplossing biedt voor het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin. De lancering van SegWit werd gezien als een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van Bitcoin en droeg bij aan een stijging van de koers.
2017
10 maart 2017: Afwijzing eerste Bitcoin ETF door SEC.
De aanvraag voor de eerste Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) afgewezen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Dit werd gezien als een teleurstelling en droeg bij aan een tijdelijke daling van de koers.
1 augustus 2017: De hard fork naar Bitcoin Cash.
Een hard fork vond plaats in de Bitcoin-blockchain, wat resulteerde in de creatie van een nieuwe cryptocurrency genaamd Bitcoin Cash.
4 september 2017: China verbiedt ICO’s:
De Chinese regering kondigde aan dat Initial Coin Offerings (ICO’s) illegaal waren en dat alle ICO-activiteiten moesten worden stopgezet. Dit leidde tot onrust op de markt en een daling van de Bitcoin-prijs, aangezien China destijds een belangrijke markt voor Bitcoin was.
29 november 2017: Bitcoin breekt de magische $10.000-grens .
Dit werd gezien als een belangrijke mijplaal. Dit droeg bij aan verdere media aandacht en fomo.
2018
8 januari 2018: De bearmarket zet door.
De prijsdaling van Bitcoin die eind 2017 begon, zette zich voort in 2018. Op 15 februari 2018 bereikte Bitcoin een dieptepunt van ongeveer $3.150.
26 januari 2018: De hack van Coincheck.
De Japanse cryptocurrency exchange Coincheck werd gehackt, waarbij ongeveer $500 miljoen aan NEM-tokens werd gestolen.
7 maart 2018: Waarschuwingen van toezichthouders.
Op 7 maart waarschuwden de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) investeerders voor mogelijke oplichting en fraude in de opkomende markt voor cryptocurrencies.
22 november 2018: Aankondiging Bakkt.
In november 2018 werd Bakkt aangekondigd, een cryptocurrency platform van Intercontinental Exchange (ICE), het moederbedrijf van de New York Stock Exchange (NYSE). De aankondiging en later de lancering van Bakkt werd gezien als een belangrijke stap voorwaarts in de institutionele adoptie van Bitcoin.
2019
18 juni 2019: De aankondiging van Libra.
Facebook kondigt de lancering van Libra aan, een stablecoin die gebruikt zou worden op het sociale netwerk en in verschillende andere applicaties. De aankondiging zorgde voor veel discussie over de toekomst van cryptocurrency en de potentiële impact van Libra op de financiële sector.
10 juli 2019: De speech van Jerome Powell.
De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, laat zich uit over Bitcoin tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse congres. Hij uitte zijn bezorgdheid over de risico’s van cryptocurrencies en het gebruik ervan voor illegale activiteiten. Deze speech had een negatieve invloed op de koers.
23 september 2019: De lancering van Bakkt.
De lancering van een cryptocurrency platform van Intercontinental Exchange (ICE), het moederbedrijf van de New York Stock Exchange (NYSE) is een feit. De lancering van Bakkt werd gezien als een belangrijke stap voorwaarts in de institutionele adoptie.
24 oktober 2019: De Chinese president Xi Jinping spreekt zicht uit over blockchain. Tijdens een vergadering van het politbureau van de Communistische Partij sprak hij zijn steun uit voor de ontwikkeling van blockchain-technologie.
2020
12 maart 2020: Zwarte donderdag.
Op deze dag kelderde de prijs van Bitcoin en andere cryptocurrencies als gevolg van de wereldwijde economische onzekerheid als gevolg van de COVID-19 pandemie. De prijs van Bitcoin daalde met meer dan 40% in slechts enkele dagen tijd.
11 mei 2020: De derde Bitcoin halving.
De derde halvering van de beloning voor Bitcoin-miners vond plaats, waardoor de beloning voor het delven van een blok werd gehalveerd van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Dit evenement zorgde voor een afname van het aanbod van nieuwe Bitcoin en werd gezien als een belangrijke factor die de prijs op de lange termijn kan beïnvloeden.
28 juli 2020: PayPal kondigt ondersteuning voor crypto aan.
Het populaire betaalplatform PayPal kondigde aan dat het gebruikers in staat zou stellen om crypto te kopen, verkopen en op te slaan op hun platform. Dit werd gezien als een belangrijke stap in de richting van mainstream-acceptatie. Dit had een positief effect op de Bitcoin koers.
12 oktober 2020: Square koopt $50 miljoen aan Bitcoin.
Het fintech-bedrijf Square, opgericht door Jack Dorsey, kocht $50 miljoen aan Bitcoin als onderdeel van hun treasury-reserves. Ook dit werd gezien als een belangrijke stap in de richting van institutionele adoptie.
16 oktober 2020: Lancering van Bitcoin’s Lightning Network voor mobiele betalingen
Het Lightning Network is een schaalbaarheidsoplossing voor Bitcoin-transacties die snellere en goedkopere transacties mogelijk maakt. Op 16 oktober 2020 werd de Lightning Network voor mobiele betalingen gelanceerd door Strike, een betaalapp van Jack Mallers.
2021
Op 8 februari 2021: Elon Musk en Tesla investeren in Bitcoin.
Tesla kondigde aan dat het 1,5 miljard dollar had geïnvesteerd in Bitcoin. Dit zorgde voor een stijging van de Bitcoin-prijs. Elon Musk, de CEO van Tesla, heeft ook herhaaldelijk getweet over Bitcoin, wat heeft geleid tot volatiliteit op de markt.
21 mei 2021: China verbiedt Bitcoin-mining.
China kondigde aan dat het de Bitcoin-mining in het land zou verbieden. Dit had een enorme impact op de cryptomarkt, omdat China verantwoordelijk was voor meer dan de helft van de wereldwijde Bitcoin-miningactiviteiten. Als gevolg daarvan daalde de hash-rate en daalde de prijs van Bitcoin aanzienlijk.
8 juni 2021: El Salvador accepteert Bitcoin als wettig betaalmiddel.
El Salvador werd het eerste land ter wereld dat Bitcoin officieel als wettig betaalmiddel erkende. Dit werd aangekondigd door president Nayib Bukele tijdens de Bitcoin 2021-conferentie in Miami.
18 oktober 2021: Eerste Bitcoin Futures ETF goedgekeurd.
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) kondigde goedkeuring aan voor de eerste Bitcoin Futures Exchange-Traded Fund (ETF) van het land, waardoor institutionele beleggers gemakkelijk in Bitcoin konden investeren.
2022
7 mei 2022: Terra-Luna en haar stablecoin USD valt om.
Wat een veelbelovend en stabiel project had moeten zijn, bleek toch niet zo stabiel als velen hadden verwacht. Luna, dat ooit een top 10 cryptocurrency was, ging ten onder door de ontkoppeling van de stablecoin TerraUSD.
6 november 2022: CEO van Binance kondigt verkoop BUSD en FTT aan.
Changpeng Zhao (CEO van Binance) kondigde aan dat ze hun aandelen ter waarde van $2,1 miljard aan BUSD en FTT zullen verkopen naar aanleiding van recente onthullingen. Dit maakte hij bekend via Twitter.”
11 november 2022: Crypto exchange FTX vraagt faillissement aan.
De Amerikaanse ondernemer Samuel Bankman-Fried (SBF) kondigde op 11 november faillissement aan. Met een geschatte waarde van ongeveer $30 miljard was de crypto exchange FTX een zeer grote speler binnen de cryptomarkt.
2023
20 april 2023: De Europese Unie keurt cryptowet ‘MICA goed’
“MICA” staat voor Markets in Crypto Assets en is een set van voorgestelde wetgevingen door de Europese Unie (EU) om de regulering van crypto-activiteiten (crypto traden) te verbeteren. Het doel van MICA is om de huidige fragmentatie in regelgeving tussen EU-lidstaten te verminderen en een duidelijkere en consistentere wettelijke basis te bieden voor crypto-activiteiten in de hele EU.
2024
10 januari 2024: De goedkeuring van de eerste Bitcoin spot-ETF is een feit. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de aanvragen van 21Shares, ARK Invest, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie, BlackRock, Grayscale, Bitwise, Hashdex en Franklin Templeton goedgekeurd. Deze historische mijlpaal voor de cryptomarkt zal naar verwachting leiden tot een instroom van nieuw geld.
20 april 2024: De vierde Bitcoin halving is een feit. De beloningen die miners ontvangen voor het valideren van transacties zijn gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Door deze 4 jaarlijkse gebeurtenis, die elke 210.000 blokken plaatsvindt, is Bitcoin weer een stuk schaarser. Het netwerk heeft op 20 april 2024 om 2:09 uur een nieuwe mijlpaal bereikt door het 840.000ste blok te verwerken.
2025
6 maart 2025: President Donald J. Trump ondertekent een executive order waarmee de Strategic Bitcoin Reserve (SBR) en de United States Digital Asset Stockpile worden opgericht. De Amerikaanse regering zal Bitcoin uit verbeurdverklaringen en inbeslagnames niet langer verkopen, maar bewaren als strategische activa. Dit markeert een historisch moment waarop de VS Bitcoin officieel als een waardevolle nationale reserve erkent.
7 maart 2025: Het Witte Huis had voorafgaand aan de ondertekening van de executive order aangekondigd dat op deze dag de allereerste Crypto Summit zou plaatsvinden. Tijdens dit evenement kwamen beleidsmakers, financiële experts en vertegenwoordigers van de crypto-industrie samen om de implicaties van deze stap te bespreken.