Inhoudsopgave
- 1 Wat is een stierenmarkt (bull) en berenmarkt (bear) in crypto?
- 2 Wat is een crypto bull market?
- 3 Wat is een crypto bear market?
- 4 Investeren binnen een bear market met DCA
- 5 Een gezonde koers fluctueert
- 6 Stieren en beren: klassieke symbolen
- 7 Fear and Greed index (sentiment graadmeter)
- 8 Bull of bear market: wanneer en hoelang?
- 9 Conclusie
Wat is een stierenmarkt (bull) en berenmarkt (bear) in crypto?
De begrippen bull market en bear market worden gehanteerd om aan te geven hoe de cryptomarkt zich op het moment gedraagt. Het zegt wat over het vertrouwen van handelaren in de markt. Voordat we nader ingaan op de verschillen, geven we je alvast een korte beschrijving:
- Bull market: de prijzen stijgen; handelaren zijn optimistisch en (soms) zelfs euforisch.
- Bear market: de prijzen dalen; handelaren zijn angstig, maken zich zorgen of panikeren.
Weet je genoeg? Helemaal top! Zoek je echter wat meer achtergrondinformatie, dan is onderstaand artikel iets voor jou. We leggen je diepgaand uit wat bull en bear markets zijn en voorzien je daarbij van de nodige voorbeelden. Zo weet je na het lezen precies wat deze marktsentimenten inhouden, hoe je ze herkent en hoe je ermee om kunt gaan!
Wat is een crypto bull market?
Binnen een bull market zijn beleggers en traders optimistisch. Zij hebben vertrouwen in de markt, waardoor de prijzen van cryptocurrencies stijgen. Er is veel vraag in vergelijking tot het aanbod. Je spreekt pas van een bull market, wanneer de koersen gedurende een langere tijd een stijgende lijn vertonen.
Een van de sterkste en meest evidente bull markets binnen de wereld van crypto vond plaats tussen 2015 en 2017. Met name in 2017 was de cryptomarkt booming in het kwadraat. Iedereen had het over crypto – en FOMO leidde tot de massale aanschaf van tokens. Dit optimisme heeft gezorgd voor vele stijgende cryptkoersen.
Wat is een crypto bear market?
Als er sprake is van een bear market, dalen de prijzen van cryptocurrencies. Een dergelijk marktsentiment laat zich kenmerken door angstige handelaren die zich zorgen maken over de markt. Handelaren verkopen hun posities massaal, waardoor de koersen (hard) dalen over een langere periode. Er is genoeg aanbod, maar weinig vraag.
Een van de meest recente bear markets vond plaats in 2018 en werd gestart door Bitcoin. In januari van dat jaar zakte de koers onder de $20.000 waarnaar hij vervolgens bodem vond rond de $3.100. Ook de koersdaling van BTC in 2022 heeft geleid tot veel onzekerheid en angst op de markt. Dit werkt door in de koersen van verschillende digitale munten.
Investeren binnen een bear market met DCA
Hoewel dat op het eerste oog wel anders lijkt, is het lang niet altijd een slecht idee om binnen een negatief gestemde markt te investeren. Het lastige is hier dat je nooit weet wanneer de markt de bodem heeft bereikt. Je weet niet hoelang en hoe hard een koers blijft dalen.
Om bovenstaande reden zou het een ontzettende gok zijn wanneer je in één keer een groot bedrag in zou leggen. Je hebt de kans dat je precies goed hebt gegokt, maar helaas is de kans dat de koers verder daalt ook nog altijd aanwezig. Je start je positie dan fors in de min.
De oplossing? Dollar cost averaging, afgekort DCA. Dit is een handelsstrategie waarbij je jouw in te leggen bedrag opdeelt in kleinere bedragen. Deze kleinere bedragen leg je vervolgens verdeeld over een periode in. Je stelt zo niet het hele bedrag bloot aan fluctuaties en daarnaast vergroot je jouw kans op een (gemiddeld) goede instap.
Een gezonde koers fluctueert
Koersen binnen een gezonde markt fluctueren. Dit is zo en zal altijd zo blijven. Het is goed om je te realiseren dat je niet te snel kunt spreken van een bepaald marktsentiment. Dalen de koersen een paar dagen wat meer dan gemiddeld, dan is er nog niet per direct sprake van een bear market. Het omgekeerde geldt uiteraard ook voor een bull market.
Loop dus niet te hard van stapel met het bestempelen van koersfluctuaties als een bepaald type marktsentiment. Doe je dat wel, dan loop je het risico op het nemen van verkeerde beslissingen op de markt. Veel handelaren spreken dan ook pas van een stijgende of dalende markt, wanneer dit breed gedragen wordt en ook belangrijke nieuwsbronnen hiervan (durven) spreken.
Stieren en beren: klassieke symbolen
We hoeven je vast niet uit te leggen dat ‘bull’ Engels is voor ‘stier’ en ‘bear’ Engels is voor beer. Maar wat hebben deze dieren, die je liever niet in het wild tegenkomt, te maken met cryptotrading en waar komen deze symbolen vandaan?
Om te beginnen is het goed om te weten dat de termen overgewaaid zijn vanuit de wereld van de aandelenhandel. Sinds de opkomst van cryptocurrencies, en dan hebben we het met name over Bitcoin, worden de termen ook veelvuldig gehanteerd door cryptohandelaren.
Wat echter de precieze oorsprong van beide begrippen is, heeft nog niemand ooit met zekerheid vast kunnen stellen. Er heersen verschillende vermoedens, maar de meest aannemelijke zit ‘m in het feit dat stieren hun hoorns naar boven brengen wanneer zij aanvallen. Beren op hun beurt, vallen aan door hun poten naar beneden te brengen.
Bullish en bearish
Bullish en bearish zijn begrippen waarmee je kort en snel kunt aangeven wat het huidige marktsentiment is. Is de markt bullish, dan bevinden we ons binnen een bull market. Logischerwijze geldt het omgekeerde ook: is de markt bearish, dan zitten we in een bear market.
De termen bullish en bearish kennen verder echter geen speciale betekenis. Het hanteren van deze woorden is vooral erg praktisch. Je hoeft bijvoorbeeld niet languit te zeggen dat we ons bevinden in een bear market, maar kunt simpelweg zeggen: ‘De markt is bearish’.
Verder hanteren handelaren deze begrippen ook wel eens om aan te geven hoe zij naar de markt toe kijken, los van het huidige sentiment dat op de markt de overmacht heeft. Zo kan Klaas zeggen dat hij ‘aardig bearish’ is tegenover Bitcoin en kan Lisa gelijktijdig ‘aardig bullish’ zijn.
Fear and Greed index (sentiment graadmeter)
Een goede graadmeter om te bepalen of de huidige cryptomarkt bullish of bearish is, is de Fear and greed index. Deze tool geeft een indicatie van het huidige sentiment en kan afgelezen worden als angstig (fear) of hebzuchtig (greed). Naast deze twee uiterste kan de markt ook neutraal zijn. Wat aangeeft dat het huidige sentiment 50/50 is. Binnen een cryptografiek kan dit afgelezen worden als zijwaartse prijsactie.
Is de markt altijd bullish of bearish?
De markt hoeft dus niet altijd een bullish of bearish sentiment te vertonen. Het komt geregeld voor dat kleine koersbewegingen, zowel stijgend als dalend, elkaar afwisselen. Het resultaat is een relatief vlakke markt, waarbinnen bijna geen richting valt te ontdekken.
Of een markt ‘vlak’ is, hangt verder af van hoe breed je kijkt. Kijk je naar een candle-grafiek die enkele jaren aan koersbewegingen toont, dan vind je andere trends dan wanneer je kijkt naar een grafiek van een dag of een week. Kijk je naar bull of bear markets, dan kijk je het beste naar grafieken die een langere tijdsperiode vertonen, zoals meerdere maanden.
Bull of bear market: wanneer en hoelang?
Een markt kan gedurende enkele weken tot jaren bullish of bearish zijn. Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen hoe de markt zich in de toekomst gaat gedragen, bestaan er wel aanknopingspunten aan de hand waarvan een bull of bear run enigszins ‘voorspeld’ kan worden.
Bull runs door Bitcoin halvings
Bitcoin halvings vormen vaak de basis van een bull run. Eens in de vier jaar wordt de BTC-beloning voor miners gehalveerd. Er worden dan dus minder tokens in omloop gebracht. Historisch gezien volgt er vaak een bull run op een Bitcoin halving. Deze duurt vaak een half jaar tot een jaar. De koersstijgingen na de halvings in 2012 en 2016 vormen hier twee sprekende voorbeelden.
Bear runs door slechte omstandigheden
Er bestaan ook aanknopingspunten voor het ontstaan van een bear run. Grote tegenvallers in de wereld van crypto of een slecht economisch klimaat (recessies, hoge inflatie etc.) kunnen een bear run bijvoorbeeld initiëren. Deze kan vervolgens enkele jaren duren. Zo voorspellen topinvesteerders in Forbes dat de bear market van 2022 twee jaar kan duren.
Koffiedik kijken
Echte vaste cijfers zijn echter niet te geven. Het is soms lastig om aan te geven wanneer een marktsentiment concreet begint en eindigt. Het betreft geregeld een geleidelijk proces, waarbinnen het steeds beter of slechter gaat met de cryptomarkt. Op andere momenten is het juist weer erg evident, waarbij een enkele gebeurtenis duidelijk een bear of bull market heeft opgestart.
En als we je aan het staartje van dit artikel nog een gouden tip mee mogen geven, onthoud dan dat ‘no one can time the market’. Met andere woorden, niemand kan de markt voorspellen. Wanneer een marktsentiment zich voordoet en hoelang dit duurt, blijft een kwestie van speculeren.
Conclusie
Het verschil tussen bull en bear markets wordt gedefinieerd door de manier waarop beleggers en traders naar de markt kijken. Bulls zijn optimistisch en bears zijn angstig en vaak pessimistisch. Er is niet altijd sprake van een specifiek marktsentiment en daarnaast horen fluctuaties er nou eenmaal bij.
Wil jij gaan traden tijdens een bear of bull market? Als je vandaag een account aanmaakt en €100 stort op Bybit, ontvang je €20 gratis tegoed om mee aan de slag te gaan!