Home Crypto blogartikelen Crypto grafieken lezen

Crypto grafieken lezen

crypto grafieken lezenJe kunt er natuurlijk voor kiezen om blindelings te vertrouwen op iemand anders zijn mening of analyse, maar is het niet veel verstandiger om zelf crypto grafieken te leren lezen?

Op deze manier ben je van niemand afhankelijk en kun je op basis van je eigen inzichten weloverwogen keuzes maken. Zo weet je voortaan precies wanneer je een cryptomunt moet kopen of verkopen.

Het analyseren van koersgrafieken noemen we technische analyse.

Wil jij weten hoe je technische analyse in je voordeel kunt laten werken en ben je benieuwd naar de tools die daarvoor nodig zijn?

Lees dan snel verder…

Aanmelden Bybit

Direct beginnen met koers grafieken lezen (Technische Analyse)

Wat zijn koersgrafieken?

Koersgrafieken geven het prijsverloop van een markt weer. Dit gebeurt over een bepaalde periode. Door een grafiek te analyseren kun je achterhalen waar in het verleden belangrijke steun en weerstandslevels lagen. Waar stapten kopers in het verleden in en waar stapten verkopers in het verleden uit.

In de wereld van het traden ook wel support en resistance levels genoemd. Hier gaan we later dieper op in.

Met welke software kan ik crypto grafieken lezen?

Crypto grafieken lezen doe je met de tool Tradingview. Deze software wordt door de meeste traders van over de hele wereld gebruikt om het koersverloop van een cryptomunt te analyseren.

Tradingview

Je kunt een gratis Tradingview account aanmaken en direct beginnen met het analyseren van jouw favoriete cryptomunt. Met de gratis versie kun je in het begin prima uit de voeten.

Wil je echter meer mogelijkheden en niet steeds die vervelende advertenties moeten wegklikken, dan kun je voor slechts een paar tientjes per maand een betaald account aanschaffen. Een must wanneer je serieus aan de slag wilt gaan met crypto grafieken lezen.

Hoe werken grafieken?

Een cryptomunt kan stijgen of dalen. Hoe de prijs verloopt is terug te zien binnen een grafiek. Een grafiek kan worden weergegeven in candles of in lijnen. Wanneer een koers wordt weergegeven in candles dan noemen we dit een candlestick grafiek. Maak je gebruik van lijnen om koersstijgingen of dalingen weer te geven, dan noemen we dit een lijngrafiek.

Voorbeeld candlestick grafiek

Ieder “blokje” binnen de grafiek noemen we een candle. Vandaar de naam candlestick grafiek. Deze candlestick chart wordt door de meeste professionele traders gebruikt.

voorbeeld candlestick grafiekKlik op de afbeelding om te vergroten en klik weg om te verkleinen.

Voorbeeld lijngrafiek

De koersverloop van in dit geval Bitcoin wordt nu weergegeven in een vaste lijn. Vandaar de naam lijngrafiek.
Voorbeeld lijngrafiekKlik op de afbeelding om te vergroten en klik weg om te verkleinen.

Koers grafieken ontstaan door prijsactie

Prijsactie is de directe beweging van een koers. Deze zal in de meeste gevallen omhoog, omlaag of zijwaarts zijn. De koers van een cryptomunt kiest dus als het ware een kant en laat hierdoor een bepaalde actie zien. Vandaar de naam prijsactie.

Door middel van prijsactie ontstaan er levels en patronen binnen een grafiek. Wanneer je gaat beginnen met het leren lezen van cryptografieken, dan zijn de zogenaamde steun en weerstandslijnen één van de belangrijkste onderdelen tijdens het traden met crypto.

Wat zijn steun en weerstandslijnen (Support and Resistance)?

Wanneer we spreken over steun en weerstandslijnen, dan hebben we het letterlijk over een lijn aan de onderzijde (steun) en een lijn aan de bovenzijde (weerstand).

Op een steunlijn stapte kopers in het verleden in en dat ondersteunde als het ware de koers. Als we spreken van weerstand dan heeft de koers het lastig om een bepaald niveau of level te doorbreken.

Dit is interessant omdat het misschien iets kan zeggen over wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren. Deze vorm van analyseren heet technische analyse (TA). Hierbij kijk je niet naar de fundamentele waarde van een bedrijf of cryptomunt zoals winst en omzet, maar kijk je alleen naar de grafiek en zoek je naar steun en weerstandslijnen.

Voorbeeld steunlijn (Support)

voorbeeld steunlijn

Voorbeeld weerstandslijn (Resistance)

Voorbeeld weerstandslijn resistance

Een opwaartse of neerwaartse trend herkennen

Wanneer je een bepaalde cryptomunt wilt gaan kopen om mee te handelen, dan is het belangrijk om te weten wat de huidige trend van die specifieke munt is. Dit kan een opwaartse trend zijn (de prijs gaat omhoog) of een neerwaartse trend (de prijs gaat omlaag).

Door de trend van te voren vast te stellen kun je een betere afweging maken of het een goed moment is om in te spelen op een prijsstijging (long gaan) of op een prijsdaling (short gaan). Lees ook ons artikel over short en long gaan met crypto.

The trend is your friend (de trend is je vriend)

Het gezegde: “The trend is your friend” heb je wellicht al eens voorbij horen komen. Mocht je pas net beginnen met daytraden crypto, dan zal het waarschijnlijk niet de laatste keer zijn.

Hiermee wordt aangegeven dat je met de trend mee moet traden en niet tegen de stroming in moet zwemmen. Een up of down trend kan redelijk eenvoudig in kaart worden gebracht. Dit doe je door het herkennen van specifieke prijsactie.

Zo herken je een uptrend

Een opwaartse trend bestaat uit hogere toppen en hogere bodems. Wanneer de koers twee keer een hogere top en een hogere bodem laat zien, dan zit je in een opwaartse trend.

Voorbeeld uptrend (opwaartse trend)

voorbeeld uptrend

Zo herken je een downtrend (neerwaartse trend)

In tegenstelling tot een uptrend, maak je in een downtrend (neerwaarts) lagere toppen en lagere bodems. Ook hier geldt, maak je twee keer een lagere top in combinatie met een lagere bodem, dan zit je in een downtrend.

Voorbeeld downtrend (neerwaartse trend)

Voorbeeld crypto grafiek downtrend

Crypto grafiek patronen

Door middel van prijsactie ontstaan er ook patronen binnen een grafiek. Ook hier spelen steunlijnen en weerstandslijnen (support and resistance) weer een belangrijke rol. Een patroon vormt zich nadat het na meerdere pogingen niet lukt om aan zowel de boven, als onderzijde door een bepaald prijsniveau te breken.

Wanneer de druk binnen een patroon te hoog wordt zal dit op een bepaald moment zorgen voor prijsdruk. Dit resulteert in de meeste gevallen in een uitbraak. Dit gaat vaak gepaard met hoge volatiliteit en volume. Vervolgens zal er een grote rode of groene candle ontstaan.

De uitbraak van een patroon traden (breakout trading)

Bij de zogeheten ‘Triangle Breakout’ wordt de prijs van een cryptomunt als het ware samengeperst in een driehoek (ook wel compressie of prijsdruk genoemd). Op het moment dat een cryptomunt uit de driehoek dreigt te breken is het van belang dat je goed op gaat letten. Er zal namelijk een hoge mate van volatiliteit ontstaan.

De uitbraak van een patroon traden kan winstgevend zijn. Echter geven wij persoonlijk de voorkeur aan het traden op basis van horizontale steun en weerstandslijnen.

De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel. Veel patronen geven van te voren een voorkeursrichting aan. Zo zie je bijvoorbeeld wel eens voorbijkomen dat een bepaald patroon in 70% van de gevallen naar boven uit zal breken.

Voordat de daadwerkelijke uitbraak is geweest stappen mensen in met de verwachting dat het deze keer ook wel naar de boven uit zal breken.

Breakout trading kan voor de beginnende trader een gevaarlijke strategie zijn. Zeker als je bedenkt dat de gevorderde traders precies weten hoe ze patronen moeten traden en hierop inspelen door precies het tegenovergestelde te doen wat jij verwacht.

Wanneer je er als beginner toch voor kiest om de uitbraak van een patroon te gaan traden is het belangrijk dat je altijd wacht op een bevestigde uitbraak in combinatie met volume.

Vaak is het zelfs nog verstandiger om te wachten tot de koers weer terugkomt naar het oorspronkelijke punt van uitbreken om daar vervolgens steun te vinden op een belangrijk prijsniveau (de re-test). Hiermee beperk je het risico, en is het mogelijke verlies ten opzichte van de mogelijk winst een stuk hoger.

Voorbeeld Triangle Breakout met volume

voorbeeld triangle breakout

Let op de voorgaande trend

De huidige trend voor het ontstaan van een patroon is ook iets om rekening mee te houden. Wanneer de trend opwaarts is, dan zal de uitbraak van een patroon in de meeste gevallen in dezelfde richting uitbreken.

Is de trend neerwaarts dan is er een grotere kans dat het patroon naar beneden zal uitbreken. Dit noemen ze het continueren van de huidige trend. Echter zijn er in het traden geen 100% garanties, blijf dus altijd goed opletten.

De 3 belangrijkste patronen die je moet (her)kennen

Er bestaan tientallen, misschien wel honderden patronen die een bepaalde richting proberen te voorspellen. Deze kunnen onderverdeeld worden in reversal, continuation of bilateral patronen. Om het voor jou zo overzichtelijk mogelijk te houden hebben wij de drie belangrijkste patronen op een rijtje gezet.

Ascending Triangle (oplopende driehoek)

Een ascending Triangle is te herkennen aan een horizontale weerstandslijn aan de bovenzijde in combinatie met een oplopende steunlijn aan de onderzijde. Vaak wordt het oplopende driehoekspatroon gezien als een positief signaal die doorgaans naar de bovenzijde uitbreekt.

cryptografiek voorbeeld - ascending triangle

Descending Triangle (aflopende driehoek)

Een descending Triangle is het tegenovergestelde van een ascending triangle. De horizontale lijn zit bij dit patroon aan de onderzijde en de aflopende lijn aan de bovenzijde. Het aflopende driehoekspatroon wordt gezien als een negatief signaal die doorgaans naar de onderzijde uitbreekt.

cryptografiek voorbeeld - descending triangle

Symmetrical Triangle (symmetrische driekhoek)

Bij een symmetrisch driekhoekspatroon heb je geen horizontale steun of weerstandslijnen. Zowel aan de boven als onderzijde van het patroon is een soortgelijke lijn te zien die in een scherpe punt bij elkaar komen. Bij dit patroon is het in de meeste gevallen 50/50 welke kant hij op zal breken.

voorbeeld symmetrical triangle

Cryptografieken leren lezen met Candlesticks

Het leren lezen van candlesticks is een skill die jou kan helpen om een nog betere inschatting te maken van de mogelijke beweging van een koers. Een candlestick bestaat uit twee kleuren: groen en rood. Een groene candle betekent dat de koers aan het stijgen is (bullish), een rode candle geeft aan dat de koers aan het dalen is (bearish).

Voorbeeld Bullish en Bearish Candles

voorbeeld bearish en bullish candles

De wick en de body

Een candle bestaat uit 2 hoofdcomponenten. Namelijk de wick en de body. De body geeft aan waar de prijs daadwerkelijk is gesloten. De wick vertelt je een verhaal en geeft aan welk prijsniveau de koers heeft bereikt.

voorbeeld wick en body candlestick

Open High Low Close

Voordat je een candlestick grafiek kunt lezen, is het belangrijk om te begrijpen waar een candle uit bestaat. Deze zijn naast de wick en de body onder te verdelen in 4 prijscomponenten:

1. De hoogste prijs (High)
2. De sluitingsprijs (Close)
3. De openingsprijs (Open)
4. De laagste prijs (Low)

Voorbeeld open high low close candlesticks

De groene Bullish Candle

Zoals je kunt zien in bovenstaande afbeelding opent een groene candle altijd aan de onderzijde (open) en sluit deze aan de bovenzijde (close). De wick aan de bovenzijde geeft de hoogste prijs weer (high) en de wick aan de onderzijde geeft de laagste prijs weer (low).

De rode Bearish Candle

Ook een rode candle heeft een hoogste en laagste prijs. Deze kun je herkennen aan de wicks aan de boven-en onderzijde. Het enige verschil ten opzichte van de groene candle is de openingsprijs en de sluitingsprijs. Zo opent een rode candle altijd aan de bovenzijde en sluit deze aan de onderzijde.

De tijdsperiode van een candlestick

Een koersgrafiek is in te stellen op verschillende timeframes. Wanneer je het grafiekenprogramma TradingView gebruikt, dan kun je een koers op meerdere tijdsperiodes instellen, bekijken en analyseren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een minutenkaart, urenkaart, dagkaart, weekkaart of een maandkaart.

In onderstaand voorbeeld hebben we de tijdsperiode ingesteld op de dagkaart. Iedere candle staat dus voor 1 dag. Stel je de koersgrafiek in op een maandkaart, dan staat iedere candle voor 1 maand.

Voorbeeld dagkaart en dagcandles

dagkaart en dagcandles

Slotwoord

Wij hopen dat je door middel dit artikel een stuk wijzer bent geworden en dat het lezen van cryptografieken al een stuk beter gaat. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat je nog wel wat extra hulp kunt gebruiken en willen je dan ook kennis laten maken met twee professionele traders. Lees daarom onze uitgebreide Doopiecash review en ontdek hoe ook jij winstgevend kunt leren traden met crypto.

Tradingview