Zo enthousiast als je bent, neem je de stap om voor het eerst crypto te kopen. Nadat je deze hebt aangeschaft, bekruipt je een voldaan gevoel. Je bent officieel de bezitter van cryptomunten! Natuurlijk wil je deze niet verliezen en ze op een zo veilig mogelijke manier opslaan. Je bent immers ook zuinig op je euromunten of -biljetten. Wanneer je crypto op een veilige manier wil bewaren, is het verstandig om gebruik te maken van een crypto hardware wallet.
Inhoudsopgave
- 1 Wat is een hardware wallet?
- 2 Waarom moet ik een crypto hardware wallet gebruiken?
- 3 Wees je eigen bank
- 4 Hoe werkt een Ledger hardware wallet?
- 5 Stap 1: Ledger hardware wallet kopen
- 6 Tips voor het veilig opslaan van je recovery sheets
- 7 Video: 5 Tips om je crypto’s te beveiligen – Moneytalks
- 8 Het verschil tussen hardware, software en paper
- 9 Conclusie
Wat is een hardware wallet?
Dit is een fysiek apparaatje waarmee je toegang kunt krijgen tot jouw digitale crypto portemonnee dat is gekoppeld aan de blockchain (de achterliggende technologie van bijvoorbeeld Bitcoin).
Veel mensen denken dat ze hun cryptomunten opslaan op het apparaatje zelf. Dit is echter niet het geval! Met een Ledger nano hardware wallet zorg je ervoor dat je jouw munten op een veilige manier kunt verzenden, ontvangen en beheren. Je bent dus als het ware je eigen bank.
Voorbeeld Ledger Nano S Plus
Waarom moet ik een crypto hardware wallet gebruiken?
De grote kracht van Bitcoin is dat het decentraal is en niet wordt beheert door een één centrale partij die de beschikking heeft over jouw eigen zuur verdiende geld. Ook banken kunnen namelijk failliet gaan. Zo leed de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008 zwaar onder de kredietcrisis met een faillissement tot gevolg.
Bankrun
Wanneer het nieuws naar buiten komt dat een bank op het punt staat om failliet te gaan, kan er een bankrun ontstaan. Dit wil zeggen dat rekeninghouders of investeerders in paniek raken en er vervolgens tegelijkertijd voor kiezen om hun geld bij de bank weg te halen.
Dit zorgt onder andere voor lange rijen bij de pinautomaten en overbelaste bankwebsites die niet meer te bereiken zijn. Dit zorgt ervoor dat jouw bank te maken kan krijgen met liquiditeitsproblemen.
Met andere woorden; ze kunnen niet voldoen aan de vraag van een grote groep mensen die hun eigen geld willen opnemen. Dit heeft te maken met het feit ze jouw geld niet in kas hebben. Het is dan ook gebruikt voor uitstaande leningen en/of investeringen.
Wees je eigen bank
Met het verhaal dat een bank failliet kan gaan in ons achterhoofd, gaan we nu de vergelijking maken met tussen een hardware wallet en een crypto exchange. Dit is eigenlijk hetzelfde als een reguliere bank maar dan gespecialiseerd in het aankopen en verkopen van cryptomunten op het internet.
Een crypto exchange is dus net als een bank een derde partij (tussenpersoon) die jouw (digitale) valuta beheert en bewaard. Het risico hiervan is dat ook deze partijen failliet kunnen gaan en dus van de één op de andere dag met de noorderzon kunnen vertrekken.
Faillissement crypto exchange MT. Gox
Een goed voorbeeld van een Crypto exchange dat ‘failliet’ ging was MT. Gox (Mount Gox). Deze derde partij, die in 2014 verantwoordelijk was voor 70% van alle Bitcoin transacties besloot in februari 2014 om de website offline te halen en faillissement aan te vragen. Hetzelfde geldt voor het meest recente faillissement van FTX. Met als gevolg duizenden gedupeerde klanten met een totaal verlies van honderden miljoenen.
Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom je altijd gebruik moet maken van een hardware wallet. Op deze manier ben je niet afhankelijk van een derde partij en ben je te allen tijde de baas over je eigen (digitale) portemonnee.
Hoe werkt een Ledger hardware wallet?
De werking van een Ledger bestaat uit drie onderdelen. Zo kun je cryptocurrencies:
- Beheren / Opslaan
- Ontvangen
- Verzenden
In dit voorbeeld behandelen we de wallets van het merk Ledger. Dit is een betrouwbare partij die zich voornamelijk richt op de ontwikkeling en uitgifte van crypto hardware wallets.
Daarnaast hebben ze een handige app ontwikkeld die je toegang geeft tot een overzichtelijke omgeving waar je jouw cryptomunten kunt beheren, ontvangen en verzenden. Op het moment van schrijven bedienen ze ruim 4 miljoen tevreden klant van over de hele wereld.
Stap 1: Ledger hardware wallet kopen
Voordat je kunt beginnen met het veilig beheren van jouw eigen digitale valuta zal je een hardware wallet moeten aanschaffen. Deze kun je bijvoorbeeld eenvoudig online bestellen via de officiële website. Nadat je dit hebt gedaan krijg je de volgende onderdelen netjes in een bijbehorende doos thuisgestuurd.
Na ontvangst
Wanneer jij jouw Ledger wallet hebt mogen ontvangen zullen twee dingen je waarschijnlijk opvallen. De hardware wallet (die erg lijkt op een USB-stick) en een aantal papieren waarop staat Recovery Sheet. Over dit belangrijke onderwerp later meer.
Het voor de eerste keer instellen van jouw Ledger
Stap 1: De eerste stap die je dient uit te voeren is het downloaden van de Ledger Live App. Dit geeft jou uiteindelijk toegang tot de beheeromgeving van Ledger live waar jij jouw cryptomunten kunt beheren, ontvangen en verzenden.
Stap 2: De volgende stap is het aanmaken van een pincode. Telkens wanneer jij gebruik wil maken van jouw Ledger wallet, zal er gevraagd worden om deze pincode op te geven. Zorg ervoor dat je deze niet vergeet en bewaar hem desnoods op meerdere plekken.
Stap 3: De belangrijkste stap: Het noteren van deze 12 of 24 willekeurige woorden die worden afgebeeld op het display van jouw Ledger Nano. Deze zogenaamde seed phrase is een zin met 24 willekeurige woorden die jou de mogelijkheid biedt om bij een eventueel verlies van jouw hardware wallet toch toegang te krijgen tot jouw cryptomunten.
Let op: Het verliezen van jouw Ledger hardware wallet is geen probleem, het verliezen van jouw recovery seed phrase is dat wel!
Tips voor het veilig opslaan van je recovery sheets
Tip 3.1: Schrijf de belangrijkste woorden (met pen) op meerdere blaadjes op en bewaar deze op verschillende locaties.
Tip 3.2: Bewaar deze herstelwoorden nooit online! Maak er dus ook geen foto van met je smartphone. Doe je dit wel dan loop je het risico dat eventuele kwaadwillende toegang kunnen krijgen tot jouw cryptomunten.
Tip 3.3: Zorg voor een veilige omgeving. Wanneer je ervoor kiest om jouw 24 unieke woorden op een papiertjes op te schrijven, dan kan het natuurlijk gebeuren dat ze nat worden, verbranden of vervagen waardoor ze niet meer leesbaar zullen zijn.
Bewaar ze dus altijd op een goed beveiligde omgeving die bescherming biedt tegen bovengenoemde. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een diefstal, vocht-en brandwerende kluis. Je bent nu je eigen bank, neem dit stukje veiligheid dus uiterst serieus!
Video: 5 Tips om je crypto’s te beveiligen – Moneytalks
Bron: Het Youtubekanaal van MoneyTalks
Stap 4: Het koppelen van de crypto hardware wallet met het apparaat dat je wilt gebruiken. Dit kan zijn een desktop, laptop of smartphone. Voor het koppelen aan een desktop of laptop kun je gebruik maken van het meegeleverde kabeltje van Ledger. Deze is voorzien van een USB-aansluiting. Tijdens de koppeling dien je nog een aantal zaken te verifiëren om de werking van jouw hardware wallet te bevestigen.
Stap 5: Bij deze stap dien je de apps van jouw favoriete cryptomunt te installeren. Op deze manier kun je bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum eenvoudig beheren via jouw Ledger hardware wallet. In de meeste gevallen gaat dit via de Ledger Manager.
Het verschil tussen hardware, software en paper
De hardware wallet is niet het enige type dat beschikbaar is. Andere populaire soorten zijn software en paper. Waar liggen de verschillen?
Een software wallet maakt gebruik van software (een programma of app) om jouw private keys op te slaan. Een dergelijke digitale portemonnee is vaak simpel in gebruik. Zo veilig als een hardware wallet, wordt de software variant echter niet. Je blijft namelijk afhankelijk van jouw computer of telefoon.
Dan is er nog de papieren variant. Je schrijft of print jouw keys dan op een papiertje. Dit gebeurt volledig offline en is daarmee redelijk veilig. Wel kan het zijn dat je deze vrij gemakkelijk kwijtraakt. Daarnaast kan ook de inkt na verloop van tijd vervangen.
Conclusie
Het gebruiken van een goede hardware wallet vormt een zeer veilige vorm van crypto-opslag. Je houdt je private keys offline in eigen beheer. Het kent veel voordelen ten opzichte van andere types. Het gebruik van een hardware wallet is daarnaast tegenwoordig erg gemakkelijk. Genoeg redenen dus om de aanschaf eens te overwegen!