Home Stop-loss, limit en market order

Stop-loss, limit en market order

Betekenis: Crypto ordertypes

Stop-loss, limit en market order uitgelegd

Je staat op het punt om tokens van jouw favoriete cryptocurrency aan te schaffen via een gereguleerde broker, maar dan word je plots geconfronteerd met verschillende ordertypes. Zo zijn de stop-loss, limit en de market order termen die je waarschijnlijk wel eens voorbij hebt zien komen.

In dit artikel gaan wij jou precies uitleggen wat deze verschillende ordertypes precies inhouden, wanneer je ze toepast en hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden.

Wat is een stop-loss order?

Stop-loss is Engels voor ‘stop het verlies‘. Wanneer de koers niet doet wat jij van te voren had bedacht, dan kun je met een stop-loss order een bepaald prijsniveau opgeven waardoor jouw positie automatisch zal worden gesloten. Op deze manier hoef je niet de hele dag achter je trading pc of laptop te zitten en kun je eigenlijk automatisch daytraden.

De werking laat zich het beste uiten door middel van een voorbeeld. Stel je koopt crypto A. De bijbehorende token kent een waarde van €10. Je denkt dat de koers gaat stijgen naar €12, maar je wil niet te veel risico nemen.

Als de koers daalt naar een waarde van €9, wil je eigenlijk van je munten af, omdat je dan geen potentie meer ziet en de koers dus niet doet wat je van te voren had gepland. Zet je jouw stop-loss op een koershoogte van €9, dan wordt jouw positie automatisch gesloten wanneer de koers deze hoogte bereikt. Zo beperk je jouw verlies en maximaliseer je de mogelijke winst.

Voorbeeld stop-loss order

Wat is het verschil stop-loss en stop-limit order?

Het verschil tussen deze twee ordertypes zit hem voornamelijk in het aantal bedragen dat je dient op te geven om een positie te openen of te sluiten.

Bij een stop-limit order stel je namelijk twee prijsniveaus in:

  1. De trigger price (stop): De prijs waarop jouw order wordt geactiveerd (getriggerd).
  2. De limit price (limit): De daadwerkelijke prijs waarop jouw order zal worden uitgevoerd.

voorbeeld stop limit order

Voorbeeld op basis van bovenstaande afbeelding (Binance):

Update: Het is tegenwoordig niet meer toegestaan om als inwoner van Nederland op crypto exchange Binance te traden. Een goed alternatief is Bybit.com.

Toelichting: De huidige prijs van Bitcoin staat in dit voorbeeld op $29.826.59 (te zien aan de rode cijfers). Je hebt voor jezelf besloten dat je Bitcoin wilt kopen op $29.820.

Hiervoor wil je een geautomatiseerde kooporder plaatsen, omdat je geen tijd hebt om te wachten totdat de prijs eindelijk zal worden bereikt. Dit doe je door de volgende waardes op te geven:

Stop (USDT) = $29.825 (de prijs waarop jouw order zal worden getriggerd).
Limit (USDT) =  $29.820 (de prijs waarop jouw order daadwerkelijk zal worden aangekocht).

Wanneer de prijs dus daalt tot $ 29.825 (triggerprijs), dan zal er een kooporder geplaatst worden om op $29.820 (limit prijs) Bitcoin te kopen.

Moet ik altijd een stop-loss gebruiken?

JA! Gebruik altijd een stop loss. Het instellen ervan dwingt je namelijk tot nadenken over jouw handelsbeslissingen. Je moet eerst de risico’s in kaart hebben gebracht, voordat je kan weten op welke hoogte je wilt uitstappen. Dit kun je doen door crypto koersgrafieken te analyseren (technische analyse).

Daarnaast zorgt dit type order ervoor dat je jezelf indekt tegen overmatige verliezen. De cryptomarkt is behoorlijk volatiel en de koersen schommelen dus fors. Het even niet in de gaten houden van de koersen, kan je behoorlijk duur komen te staan.

Zo voorkom je dat je plotseling wordt geconfronteerd met een flinke daling van de waarde van je cryptoportefeuille.

Wat is een limit order?

Bij een limit order stuur je een opdracht tot het kopen van een bepaalde hoeveelheid tokens tegen een door jouw bepaalde prijs. Wanneer de koers die prijs aantikt, zal de bestelling worden uitgevoerd. Hiermee wordt jouw positie geopend.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Stel, jij wil crypto B kopen voor €150. De koers staat op het moment echter op €155. Je kan op dit moment een limit order openen.

Je stelt dan in dat er tokens worden aangekocht als de koers de €150 aantikt. Zo kan je jezelf voorzien van een comfortabele instap. Raakt de koers de €150 niet, dan wordt jouw positie ook niet geopend.

De limit order kan ideaal zijn, maar het kan soms ook de nodige frustraties meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat de koers jouw ingestelde waarde wel haalt, maar eigenlijk nog veel verder doorzakt.

Je had dan een betere instap kunnen bemachtigen wanneer je handmatig een market order had ingevoerd op een lager punt. Daarnaast kan het natuurlijk voorkomen dat jouw limit nooit wordt bereikt.

Wat is een market order?

De market order werkt het eenvoudigst, maar is in de meeste gevallen niet de juiste keuze. Het werkt recht-toe-recht-aan. Met een market order koop of verkoop je jouw cryptocurrency tokens tegen de (beste) huidige prijs.

Je geeft dus een opdracht tot het direct kopen of verkopen van een cryptomunt. Hierbij geef je geen prijs mee. Het enige wat je hoeft te bepalen is het aantal te kopen of verkopen tokens.

Om dit nog eens extra duidelijk te maken, geven we je ook hier graag een voorbeeld. We pakken cryptomunt C. Deze kent een waarde van €10. Je denkt dat je met deze koershoogte een prima instap kunt realiseren, dus je besluit tot het direct kopen van deze munt.

Je koopt dan dus direct tegen een prijs van €10 en de order zal praktisch direct uitgevoerd worden. Het nadeel van een market order is dat je de koersen aardig nauw in de gaten moet houden wanneer je gaat voor een goede instap.

Dit hoeft echter geen probleem te zijn wanneer je een actief bezig bent met daytraden of wanneer je wilt beleggen in crypto op de lange termijn. In laatstgenoemde geval is het belang van een perfecte instap immers minder groot.

Wat is het verschil tussen een limit order en een market order?

De limit order is relatief gemakkelijk te onderscheiden van de market order. Aan de limit order geef je altijd een bepaalde waarde mee.

Je bepaalt door het invullen van een koershoogte wanneer een bepaalde positie geopend moet worden. In de meeste gevallen duurt het dus eventjes voordat jouw positie daadwerkelijk wordt geopend.

Bij een market order is dit dus anders. Jouw positie wordt namelijk direct geopend (of gesloten). Je geeft hierbij geen koershoogte mee.

Nog steeds niet helemaal duidelijk? Bekijk dan onderstaande video!