Home Crypto termen Altseason

Altseason

Betekenis: Altcoin season (Altcoin seizoen)

Wat is Altseason?

Dit is een periode dat altcoins beter presteren dan Bitcoin. Altcoins zijn alle cryptomunten op Bitcoin na (alternatieven). Bekende voorbeelden van alternatieve cryptomunten dan Bitcoin zijn Ethereum (ETH) en Dogecoin (DOGE).

Een andere definitie van altseason is: als 75% van de top 50 cryptocurrency beter presteren dan BTC binnen 90 dagen. Dit seizoen biedt meer kansen om geld te verdienen naast een BTC-rally. De mogelijke winsten tijdens altseason zijn extreem. Als de alts gaan ‘moonen’ komen stijgingen van een paar 100% in een korte tijdsperiode regelmatig voor.

Maximaal profiteren van een Altseason? Bezoek de website van Doopiecash.nl en ontdek de beste crypto cursussen van Nederland.

Hoe vaak is het alt season?

Periodes waarin de alternatieve munten harder stijgen dan Bitcoin komen doorgaans een aantal keer per jaar voor. Daarnaast kan er onderscheidt gemaakt worden tussen een altseason en een Altcoinrally. Tijdens een altcoin rally stijgen altcoins harder dan de Bitcoin, maar vaak is dat voor een kortere periode. Hierbij kun je denken aan een aantal weken.

Wanneer we kijken naar een altseason, dan spreken we al gauw over een x aantal maanden waarbij de altcoins flinke prijsstijgingen laten zien.

De grootste altseasons waren in 2017 en 2021. In de aanloop hiernaar toe zie je dat de alts eerst een periode van een aantal jaar acclimatiseren (stabiliseren / bodemvorming) om vervolgens relatief veel te stijgen in een kort tijdsbestek.

Hoe herken je het begin van een altseason?

Een verschuiving van de total market cap (marktkapitalisatie) kan een belangrijk signaal zijn. Tijdens altseason gaat de totale market cap van de altcoins omhoog. De totale market cap kan vervolgens verdeeld worden in de market cap van BTC en de market cap van alle overige alts.

Een signaal van een altseason is als de totale market cap van alts harder groeit dan die van BTC. Oftewel de dominantie van BTC neemt af. In 2017 daalde de dominantie van BTC van bijna 85% naar 35%.

Bitcoin dominantie

Bron: Bekijk hier de grafiek in het groot

Wat is Bitcoin Dominantie?

Het aandeel van de marketcap van Bitcoin wordt Bitcoin dominantie genoemd. Als de Bitcoin dominantie toeneemt resulteert dit vaak in verlies in waarde van de altcoins vergeleken met BTC. Als de Bitcoin dominantie daalt dan resulteert dit vaak in een waardestijging van alts. Zoals in bovenstaande afbeelding te zien is.

De weg naar een altseason herkennen

Fase 1: Iedereen koopt zijn eerste stukje Bitcoin

Een goede manier om er achter te komen wanneer er een mogeijk altseizoen aan zit te komen is door te kijken naar de geldstromen. In de meeste gevallen komen nieuwe cryptohandelaren en/of investeerders eerst binnen via Bitcoin. Dit is dan ook gelijk hun eerste kennismaking met de cryptomarkt.

Vaak horen ze van vrienden of familie dat de Bitcoin flink aan het stijgen is en dat ze hier al flink wat aan verdient hebben. Daarnaast is er ook meer media-aandacht. Dit zorgt ervoor dat er FOMO (fear of missing out) ontstaat.

Fase 2: De geldstroom verschuift naar Ethereum

Nadat nieuwe investeerders kennis hebben gemaakt met de cryptomarkt, zullen ze ook ontdekken dat er ook altcoins bestaan. Deze alternatieven cryptomunten zijn vaak volatieler en risicovoller dan Bitcoin.

Doordat altcoins meer risico met zich meebrengen zijn de mogelijke winsten ook een stuk groter. Dit heeft te maken met het feit dat altcoins een kleinere marketcap hebben en daardoor dus sneller kunnen stijgen, maar ook sneller kunnen dalen.

Tijdens fase 2 verschuift de geldstroom dus van Bitcoin naar Ethereum. Je zult op het internet verhalen voorbij zien komen dat Ethereum de nummer 1 positie van Bitcoin over gaat nemen.

Fase 3: De overige grote altcoins beginnen te stijgen

Tijdens fase 3 zul je merken dat de totale marktwaarde van de hele cryptomarkt de afgelopen maanden flink is gestegen. Er is veel hype en de zogenaamde “Rijke Succesvolle Crypto Youtubers” schieten als paddenstoelen uit de grond. De overige large cap coins (de top 10 munten op de website van coinmarketcap) laten enorme prijsstijgingen zien van soms wel 30% of 40% per dag.

Mensen beginnen in deze fase dus al meer risico te nemen. Ze willen meer geld verdienen dan dat er met Bitcoin mogelijk was en maken dus de overstap van Ethereum naar de andere grote (large cap) altcoins. Vaak met als doel om sneller rijk te worden.

Fase 4: Altseason in volle gang

De laatste fase van de weg naar altseason is aangebroken en alle remmen gaan los. Familie, vrienden en zelfs de buurman die nooit iets met crypto te maken wilden hebben heeft zijn eerste altcoin gekocht. “Deze is de afgelopen week al met 30% is gestegen.

De hype en de fomo is op dit punt op een ongekend niveau en steeds meer nieuwe investeerders beginnen enorme risico’s te nemen. Als de buurman kan beleggen in crypto, dan moet het mij toch ook lukken?

In de meeste gevallen zal ook jouw portfolio tijdens deze fase aanzienlijk stijgen. Vrijwel alles wat je koopt zal stijgen. Je krijgt het gevoel dat je alles snapt en dat je plannen kunt gaan maken om die nieuwe dure auto te kopen of zelf ontslag kunt gaan nemen.

Doordat de euforie in deze laatste fase zo hoog is, neemt het risico ook met de dag toe. Mensen worden blind en denken dat de markt alleen maar omhoog zal blijven gaan. Professionele crypto handelaren weten dit ook en zullen gedurende de weg omhoog steeds meer winst gaan nemen.

Zo stapt het domme geld (nieuwe investeerders zonder enige kennis of ervaring) in op de top en zal het slimme geld (professionele handelaren) juist uitstappen. Wanneer er uiteindelijk minder kopers dan verkopers overblijven zal de prijs van een munt gaan dalen.

Een correctie van 80% of 90% is dan ook geen uitzonering. Alle winsten die je de afgelopen maanden hebt gemaakt kunnen dan ook zo weer verdwenen zijn. Neem op de weg omhoog dus altijd een stukje winst. Bijt je vooral niet stuk op een vast getal of specifiek prijspunt dat je ergens op Youtube of social media hebt gehoord. Wat als hij het prijspunt nooit bereikt?

Neem tijdens een altseason dus altijd winst en zorg voor een winstgevende koop-en verkoopstrategie die jou precies aangeeft wanneer je moet in-en uitstappen.

fases altseason