FOMO

Betekenis: Fomo

Wat is FOMO?

De afkorting FOMO staat voor Fear Of Missing Out. Dit betekent angst hebben om iets te missen, om buiten de boot te vallen. Bij cryptocurrency ontstaat er FOMO als bijvoorbeeld BTC naar de maan gaat. Door de grote koersstijging in combinatie met veel positieve berichten die verschijnen op verschillende media zoals TV, radio en social media ontstaat er FOMO bij mensen. Links en rechts hoor je alleen maar bullish geluiden over BTC waardoor jij deze kans niet kan laten lopen. Door alle succesverhalen wordt het gevoel van buiten de boot vallen alleen maar groter.

Wat is het gevolg van Fear OF Missing Out?

Onder andere vanwege FOMO stappen mensen in crypto op basis van angst, en iedereen weet dat angst een slechte raadgever is. Hierdoor denk je niet meer helder na en maak je sneller een verkeerde keuze. Rationeel denken veranderd in irrationeel denken.

Na een grote stijging van de koers volgt vaak een correctie. Wat waarschijnlijk resulteert op een verlies van je investering. Vanwege het snelle instappen zonder onderzoek en logisch nadenken volgen er vaak paniekverkopen.

FOMO kan ook leiden tot zeepbellen zoals dit ook gebeurt is bij de dot-com bubbel. Door het kuddegedrag, wat versterkt wordt door social media, ontstaan er veel hypes. Uiteindelijk barst de bubbel en komen de mensen die op basis van FOMO instappen er vaak slecht vanaf.

Daarnaast zorgt FOMO voor stress. Als je op basis van FOMO bent ingestapt is de kans groot de je koers minimaal een aantal keer per dag checkt. Je vraagt je af of je investering al naar de maan is en wat als je investering nu bijna niks meer waard is?

Wat kun je er tegen doen?

Zorg dat je bewustwording creëert als je wilt instappen of gaat bijkopen. Waarom koop je? Uit angst de boot te missen of op basis van prijsactie afkomstig van crypto grafieken (technische analyse)? Zorg dat je het herkent, dit wordt makkelijker naarmate je meer ervaring opdoet.

Focus je op wat je wel hebt in plaats van wat je mist in je leven. Je kunt wel blijven denken: “Wat als ik nou een aantal BTC had gekocht voor €0,50 per stuk?’’ Maar de realiteit is dat je hier niks meer aan kan veranderen. Dus laat die gedachte los. Er komen nog genoeg boten voorbij.

Winstgevend leren traden? Ontdek onze uitgebreide Doopiecash review.