Search
Close this search box.
Home Crypto termen Spot trading

Spot trading

Betekenis: Traden op de spot market

Wat is crypto spot trading?

Spot trading is het direct verhandelen van cryptocurrency tussen twee personen, een verkoper en een koper. Een cryptomunt verhuist van de ene wallet naar de andere. Dit gebeurd doorgaans onmiddellijk nadat de transactie heeft plaatsgevonden.

spot trading crypto

Je zou spot trading eigenlijk kunnen zien als iets kopen op de markt. Marktkooplui bieden jou iets aan en jij kan ‘on the spot’ beslissen of jij dat product tegen die prijs wilt kopen. Als je akkoord gaat, vindt er een directe uitwisseling plaats tussen koper en verkoper.

Dit wordt ook wel eens een spot transactie genoemd.

Dit maakt het ideaal voor korte termijn trades. Deze trades vinden plaats op een spot market. Deze markt staat ook bekend als de contante markt. Dit is vanwege de directe uitwisseling van assets.

Je kunt op een spotmarkt alleen eigen assets gebruiken. Je kunt dus niet handelen met marge of geleende assets. Je zou kunnen zeggen dat een spotmarkt het tegenovergestelde is van het handelen in opties met ‘geleende’ assets (crypto leverage trading).

Spot traden via een centrale crypto exchange

Je kunt traden op de spotmarkt via verschillende exchanges (ook wel wisselkantoor of handelsplatform genoemd). Voorbeelden van een betrouwbare en bekende centrale exchange is Bybit.

Een crypto exchange faciliteert de transactie tussen personen. Dit houdt in dat de exchange onder andere zorgt voor een eerlijke prijs, eventuele klachten afhandeling en voor bewaring van de assets. Dit zorgt mede voor meer veiligheid wat resulteert in een kleine fee voor de exchange.

Het aanbod op de exchanges hangt mede af van de handelsvolume. Hoe hoger de liquiditeit, hoe hoger het aanbod is. Als er niet genoeg aanbod is om je complete order te vullen dan wordt slechts het deel uitgevoerd wat wel aan je eisen voldeed.

Spot trading via een decentraal handelsplatform

Een decentrale exchange (DEX) heeft dezelfde functie alleen vinden de transacties plaats met behulp van blockchaintechnologie en smart contracts. Bij deze exchanges hoef je vaak geen account aan te maken en dus ook geen crypto of andere assets erheen te sturen.

Voordeel van een decentrale exchange is dus meer privacy. Het nadeel hiervan is dat je als klant minder beschermt bent dan bij een centrale exchange. Wij raden je dan ook aan om het bij de bekende centrale exchanges te houden.

OTC (over the counter)

Je hebt daarnaast nog over the counter trades (OTC) trades. Bij deze deal zijn maar twee partijen betrokken, de koper en verkoper. OTC is ook een vorm van peer to peer (P2). Vaak wordt OTC gebruikt bij grotere orders. Dit wordt mede gedaan zodat een grote order van bijvoorbeeld 900 BTC niet zichtbaar wordt voor iedereen. Dit kan namelijk de prijs opdrijven.

Dit is met name van toepassing op coins of tokens met een kleine liquiditeit.  Wanneer een OTC trade is afgehandeld, dan pas wordt de hoeveelheid en de prijs bekend. OTC trading staat ook wel bekend als off-exchange trading.

Hoe wordt de spotprijs bepaald voor crypto?

De spotprijs is de huidige prijs van een cryptocurrency. Deze prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Op exchanges wordt gebruik gemaakt van orderbooks en van Automated Market Maker (AMM) om de prijs te bepalen.

Bij AMM wordt de prijs bepaald door algoritmes, dit is vaak een protocol van een DEX. Een bekend voorbeeld van zo’n decentrale exchange is Uniswap. Je handelt in dit geval met een smart contract die in verband staat met een liquidity pool.

Is de spotprijs overal hetzelfde voor crypto?

Nee. Dit is omdat er verschillende manieren zijn om de spot price te bepalen. De spotprijs kan worden bepaald aan de hand van een gemiddelde prijs binnen een tijdsperiode, of door een gemiddelde prijs te nemen van verschillende exchanges of zelfs door algoritmes.

Maar de prijs kan ook verschillen als er bijvoorbeeld in een land de vraag naar cryptocurrency ineens stijgt. De spotprijs kan hierdoor hoger uitkomen dan ergens anders.

Wat zijn de voordelen van spot trading?

  • Directe uitwisselen van assets. Dit maakt het onder andere geschikt voor daytraden met crypto en technische analyse.
  • Transparante manier van handelen.
  • Lage instapwaarde.
  • De markt is 24/7 open.

Wat zijn de nadelen van spot trading?

  • De prijs is niet overal hetzelfde.
  • Door de volatiele markt kunnen orders niet compleet uitgevoerd worden.
  • Coins of tokens met een lage volatiliteit zijn gevoelig voor extreme prijsbewegingen