Blockchain: je hebt er vast wel eens van gehoord. Het is een systeem om informatie vast te leggen op een manier die het moeilijk of onmogelijk maakt om het systeem te veranderen, te hacken of te bedriegen. Dat is helder, maar waarom gaat het zorgen voor een digitale revolutie? Het antwoord lees je in dit artikel.
Inhoudsopgave
- 1 Wat is een blockchain?
- 2 Waarom houden mensen van de blockchain?
- 3 Verschillende toepassingen van blockchain
- 4 Andere toepassingen van blockchain
- 5 Juridische en ethische vragen wat betreft smart contracts
- 6 Blockchain en gegevensbescherming
- 7 Gegevens opgeslagen op netwerk van computers
- 8 Brengt blockchain ook nadelen met zich mee?
- 9 Gaat blockchain voor een digitale revolutie zorgen?
Wat is een blockchain?
Een blockchain is in wezen een digitaal grootboek van transacties dat wordt gedupliceerd en gedistribueerd over het hele netwerk van computersystemen op de blockchain. Zodra een transactie is voltooid, worden de transactiegegevens en de blockchain toegevoegd aan een andere blockchain. Dit gebeurt door het gebruik van cryptografie.
Openbaar systeem
De blockchain is in feite een openbaar bestandssysteem. Iedereen kan de blockchain en alle transacties binnen het bestandssysteem bekijken, en iedereen kan zien hoe het geld rondging. Blockchain kan voor zowat alles gebruikt worden, en er zijn andere soorten ketens, maar de belangrijkste keten is de blockchain.
Waarom houden mensen van de blockchain?
Sommige mensen houden van de blockchain omdat het fraude makkelijk op te sporen en te voorkomen maakt.
Met behulp van cryptografie worden transacties van een tijdstempel voorzien, waardoor het moeilijk wordt voor iemand om de gegevens te wijzigen, of voor iemand om het systeem te hacken, om frauduleuze transacties te doen. Het is gemakkelijk te gebruiken met een interface die zowel gebruiksvriendelijk als veilig is. Voor de gemiddelde persoon is het een hele eenvoudige manier om geld bij te houden.
Verschillende toepassingen van blockchain
Andere mensen zijn enthousiast over de blockchain voor financiële toepassingen, zoals de handel in aandelen en de uitgifte van effecten. Deze toepassingen steunen op een toepassing van zogeheten ‘smart contracts’ (slimme contracten) die op de blockchain kunnen worden uitgevoerd.
Deze slimme contracten kunnen automatisch worden geïmplementeerd, waardoor financiële toepassingen op de blockchain kunnen worden uitgevoerd zonder de noodzaak van een centrale server.
Andere toepassingen van blockchain
Er zijn nog twee andere belangrijke toepassingen voor de blockchain: Het eerste is de creatie van iets nieuws. Dat kan het geval zijn bij de oprichting van een nieuw bedrijf, de uitgifte van een nieuw aandeel, of de verhandeling van een cryptomunt.
Als een nieuw gegeven gemaakt wordt, gebeurt dat door het netwerk en wordt het voor iedereen beschikbaar gesteld. Dit is de manier van het Bitcoin netwerk. Als iemand gegevens creëert, kan hij deze gecreëerde bits vervolgens voor een bepaalde prijs verkopen, dit creëert vraag naar de gegevens.
Gegevensbeheer
Het tweede gebruik voor de blockchain is het beheer van de gegevens. Dit kan gedaan worden door een eigenaar van de gegevens, of door iemand die zijn creaties wil delen.
Bijvoorbeeld, een bedrijf kan zijn voorraad met werknemers willen delen. De voorraad zou gemaakt kunnen worden en in omloop gebracht worden als stock shares. Een ander gebruik is de creatie van een nieuwe munteenheid. Door gebruik te maken van het Bitcoin netwerk is dit niet moeilijk te doen.
Het gebruik van slimme contracten
Slimme contracten gebruiken een blockchain om afspraken te maken die automatisch door de software worden afgedwongen. Deze slimme contracten kunnen bijvoorbeeld een bedrijf automatisch een dividend laten uitkeren. Of een crypto belegger kan een automatische uitbetaling van een verzekering voorstellen.
Deze toepassingen van slimme contracten zijn krachtig omdat de programmeurs de blockchain kunnen gebruiken om digitaal contracten te tekenen die automatisch worden afgedwongen, zonder menselijke tussenkomst.
Door de software op de blockchain te laten draaien, is het nu mogelijk om complexe contracten automatisch af te dwingen met een paar muisklikken, en binnen enkele minuten treedt het slimme contract in werking.
Juridische en ethische vragen wat betreft smart contracts
Het gebruik van slimme contracten maakt financiële toepassingen gemakkelijker en sneller. Het roept echter ook nieuwe juridische en ethische vragen op die zorgvuldig overwogen moeten worden.
Men zou bijvoorbeeld kunnen aanvoeren dat het automatisch afdwingen van complexe contracten door een computer net zoiets is als het automatisch afdwingen van contracten door een mens. En zonder centrale server is er geen rechter of jury.
Blockchain en gegevensbescherming
Het gebruik van blockchain voor gegevensbescherming en privacy is een interessante kwestie.
Dit is een gebied waarop het internet achterop is geraakt en het zal nog jaren duren voordat we adequate privacycontroles ingebouwd zien in software voor surfen op het internet en in e-mailsoftware. De blockchain zou echter kunnen helpen.
Het is immers een gedistribueerde database die digitale handtekeningen en versleutelde gegevens opslaat zodat niemand kan zien wat je hebt gelezen of wat je hebt geschreven voordat je het hebt gezien.
Gegevens opgeslagen op netwerk van computers
Alle gegevens worden opgeslagen op een netwerk van computers die de gegevens hebben gecontroleerd en ondertekend. Oftewel: niemand kan kopieën van jouw gegevens zien voordat je jezelf hebt gezien. Het is vergelijkbaar met de digitale handtekeningen die je op het web ziet: je klikt op een knop in uw browser en de gegevens worden gecodeerd.
Dus zelfs als iemand erin zou slagen het netwerk te hacken, zou hij of zij jouw gegevens niet kunnen zien
Brengt blockchain ook nadelen met zich mee?
Dat blockchain een gedeelde databank is brengt ook een nadeel met zich mee. Door de gegevens van vele gebruikers kan het vrij onoverzichtelijk worden.
Dit probleem kan echter worden opgelost door gebruik te maken van privé-netwerken. Zoals de naam al zegt hou je al jouw gegevens privé en word je niet overspoeld wordt door de gegevens van anderen.
Privé gegevens opslaan
Wanneer je niet wil dat jouw privé-gegevens door anderen worden gebruikt, kun je de versleutelde privé-netwerken gebruiken. Een cloud-opslag of een versleutelde schijf om gegevens op te slaan is ook een optie.
Wanneer je een gecodeerde e-mail naar iemand anders wil sturen dien je een beveiligde e-mailserver of bestandsserver te gebruiken.
Maar hoe je het ook wendt of keert: de veiligste manier om ervoor te zorgen dat jouw gegevens privé blijven, is ze niet op het internet te zetten.
Gaat blockchain voor een digitale revolutie zorgen?
Het is duidelijk dat de blockchain een zeer interessant onderwerp is. Werkelijk iedereen wil er een graantje van meepikken.
Kort samengevat biedt de blockchain een veilige manier om gegevens op te slaan, geld te delen en aandelen te creëren. Dit is een geweldige oplossing voor bedrijven en ondernemingen, en zelfs individuen, om van digitale innovaties te profiteren.
Gaat blockchain voor een digitale revolutie zorgen? Niemand kan de toekomst van blockchain voorspellen, maar dat het veel potentie heeft staat vast. We houden het in de gaten!