Een winstgevende trader of belegger begrijpt het belang van een goede instap. Het idee is in theorie namelijk altijd dat je zo laag mogelijk instapt en zo hoog mogelijk uitstapt. Dit is in de praktijk echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je weet lang niet altijd wanneer de koers precies stopt met dalen. Om deze reden is een strategie genaamd Dollar Cost Averaging ontwikkeld.
Wanneer je snapt hoe dit werkt met crypto, kun je hier een hoop voordeel uit halen. Hierom bieden we je met dit artikel alle relevante informatie omtrent deze waardevolle beleggingsstrategie. Klaar voor? Laten we snel beginnen.
Inhoudsopgave
- 1 Wat is Dollar Cost Averaging Crypto?
- 2 Hoe werkt Dollar Cost Averaging met Cryptocurrencies?
- 3 Waardevolle video uitleg
- 4 Waarom wordt Dollar Cost Averaging zoveel gebruikt?
- 5 Voorbeeld Dollar Cost Averaging met Bitcoin
- 6 Leverage trading crypto
- 7 Crypto traden en emoties
- 8 TradingView handleiding
- 9 Doopiecash review
- 10 Short en long gaan met crypto
- 11 Crypto grafieken lezen
Wat is Dollar Cost Averaging Crypto?
Dollar Cost Averaging (afgekort: DCA) is een populaire beleggingsstrategie. Bij deze strategie splits je grote bedragen op in kleinere delen, om deze delen periodiek te investeren.
Het begrip werd voor het eerst genoemd in 1949, in het boek ‘The Intelligent Investor’ van Benjamin Graham. En wie kan het begrip nou beter uitleggen dan Graham zelf?
De schrijver definieert Dollar Cost Averaging als “that the practitioner invests in common stocks the same number of dollars each month or each quarter. In this way he buys more shares when the market is low then when it is high, and he is likely to end up with a satisfactory overall price for all his holdings.”
Het is goed om te begrijpen dat deze definitie uit het boek van Graham tegenwoordig flink is opgerekt. Je kan namelijk gerust stellen dat beleggen in 1949 andere koek was. Men had toen bijvoorbeeld nog nooit van hedendaagse beleggingsproducten als crypto’s en CFD’s gehoord.
Het idee is echter altijd hetzelfde gebleven. Door te investeren in periodieke etappes, in plaats van in één keer, kan je de volatiliteit van de markt voor een deel ontwijken. En laat volatiliteit nou precies een van je vijanden zijn.
DCA wordt voornamelijk gebruikt door beleggers die handelen voor op de middellange tot lange termijn. Deze strategie is minder aan de orde bij traders die zeer actief handelen en daarbij posities slechts kort aanhouden.
Wanneer je een zeer actieve handelsstijl hanteert, heb je immers helemaal geen tijd om rustig een positie op te bouwen en is volatiliteit juíst het middel om winst te maken. Je vaart mee met tussentijdse koersbewegingen en hecht minder waarde aan langdurende trends.
DCA versus timing
Als belegger of handelaar weet jij als geen ander dat koersen nooit in een rechte lijn stijgen of dalen. De weg naar boven (of onder) komt altijd met tussentijdse pieken en dalen.
Wanneer je gebruik maakt van Dollar Cost Averaging met crypto, maximaliseer je de kans op een lagere gemiddelde instapprijs. Tóch zweren sommige handelaren bij het juist timen van de markt, zonder gebruik te maken van een periodieke instap.
Deze handelaren proberen middels verschillende technieken te bepalen of een koers momenteel op zijn laagste punt voor een bepaalde periode zit. Is dit inderdaad het geval, dan stapt men in.
Wanneer je dit hoort, kan je denken dat het timen van de markt middels speciale technieken nog best een aardige tactiek is. Helaas blijkt in de praktijk dat deze mensen toch vaak verlies maken. De markt proberen te timen is een duur grapje.
De Engelsen verkondigen vaak de wijze les dat ‘no one can time the market’. Deze gouden regel lijkt een belangrijke te zijn voor iedereen die zich bezighoudt met beleggen. Je kunt vaak beter een gemiddeld goede instap bemachtigen, dan het gokken op de perfecte instap middels timing.
Hoe werkt Dollar Cost Averaging met Cryptocurrencies?
Nu je weet wat het in essentie inhoudt en wat het belang ervan is, is het de vraag hoe je deze beleggingsstrategie in de praktijk kunt gebruiken. Het is gelukkig geen hogere wiskunde, maar je moet wel gedisciplineerd te werk gaan.
Waardevolle video uitleg
Om Dollar Cost Averaging namelijk goed te laten werken, is het belangrijk om te onthouden dat je enige consistentie moet kunnen waarborgen. Deze consistentie ziet met name op drie elementen:
- Je investeert per vooraf vastgestelde periode, zonder uitzondering;
- Je investeert telkens precies hetzelfde bedrag; en
- Je wijkt niet af van je crypto strategie omdat de koers op een moment minder gunstig lijkt te zijn.
Deze drie elementen geven aan het in de praktijk werkt. Je kan daarbij een duidelijk doel stellen voor jezelf, bijvoorbeeld het hebben van €10.000 aan Bitcoin aan het einde van het jaar.
Wanneer je jouw doel scherp hebt, kan je nagaan hoeveel geld je per periode moet investeren om het te behalen. Over het algemeen streef je liever naar meer periodes, dan minder periodes. Dus liever tien of twintig periodieke investeringen, dan ‘slechts’ twee.
Hoewel het simpel klinkt, kan het lastig zijn om na te gaan in hoeveel periodes je moet investeren en, dus, hoeveel geld je standaard per periode moet inleggen. Helaas bestaat hier geen gouden regel voor. Het hangt af van de specifieke omstandigheden.
Wanneer je niet zozeer een eindbedrag voor ogen hebt, maar periodieke investeringen gebruikt om bijvoorbeeld alvast te sparen voor je pensioen, is het minder moeilijk om een bedrag per periode vast te stellen. Het gaat dan immers simpelweg over de vraag wat je kan en wil missen.
Weet je hoeveel geld je per periode wil inleggen en eventueel over hoeveel periodes het gaat, dan kan je jouw plan in de praktijk brengen. Hanteer hierbij vaste data; bijvoorbeeld elke eerste van de maand of om de twee weken op vrijdag. Wanneer je willekeurige momenten hanteert, haak je waarschijnlijk sneller af en gaat het nut van DCA ten dele teniet.
Automatisch kopen
Bovenstaande informatie kan impliceren dat je bijvoorbeeld elke maand een wekkertje moet zetten die je eraan herinnert dat je nog even moet investeren. Op zich is dit geen slecht idee, maar het kan tegenwoordig gelukkig een stuk gemakkelijker.
Veel brokers en cryptocurrency exchanges bieden je namelijk de mogelijkheid om automatisch te investeren. Dit wordt vaak de Recurring Buy feature genoemd. Deze functionaliteit kan je in potentie een hoop tijd besparen.
Hoe het werkt? Dat verschilt per handelsplatform, maar het komt vaak in essentie neer op dezelfde procedure. Je schakelt het automatische aankopen in en je bepaalt voor welke hoeveelheid je maandelijks wil kopen. Dit kunnen aandelen, maar bijvoorbeeld ook cryptotokens zijn.
Omdat de koersen voortdurend schommelen, kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld niet een hoeveelheid aandelen of tokens te kiezen, maar een hoeveelheid aan euro’s. Zo voorkom je dat je maandelijkse inleg ineens een duur grapje wordt omdat de koers inmiddels is gestegen.
Na het instellen van je hoeveelheid, dien je nog te bepalen wanneer en op welk tijdstip de transactie telkens moet worden uitgevoerd en voor hoeveel periodes dit moet gebeuren. Het feit dat je zeer specifiek kunt bepalen wanneer je transacties worden uitgevoerd, bijvoorbeeld elke vrijdag om 13.15 uur, maakt de Recurring Buy feature zeer waardevol op het vlak van consistentie.
Heb je alles helemaal correct ingesteld, dan dien je alleen nog een betaalmethode te selecteren. Je kunt ervoor kiezen om je bankrekening te koppelen, maar je kunt ook werken met je saldo bij jouw handelsplatform. Met laatstgenoemde optie houd je meer controle, maar het is natuurlijk volledig aan jou.
Waarom wordt Dollar Cost Averaging zoveel gebruikt?
Veel beleggers en handelaren van over de hele wereld maken voortdurend gebruik van deze strategie. Het is volgens velen nog altijd dé beste crypto strategie voor beginnende beleggers.
Waarom deze beleggingsstrategie zoveel wordt gebruikt, laat zich misschien wel het beste uiten middels een voorbeeld. Stel, je hebt een bedrag gereserveerd om te investeren in crypto X. Je kan het bedrag in één keer in de cryptocurrency stoppen.
Je loopt echter altijd het risico dat de koers daalt precies nadat je ingestapt hebt. Wanneer je direct al jouw geld hebt geïnvesteerd, maak je bij een forse koersdaling veel verlies in een korte tijd. Met een grote instap, loop je dus automatisch veel risico.
Door het bedrag op te splitsen in meerdere kleine bedragen en vervolgens periodiek te investeren, bijvoorbeeld maandelijks, verklein je gemiddeld genomen de kans op een dramatische instap. Je bouwt je positie dan op met tussenpozen en creëert een lagere gemiddelde instap.
De voordelen van DCA
Zoals hierboven meermaals is gebleken, zitten er veel voordelen aan het gebruiken van deze waardevolle beleggingsstrategie. We hebben ze hieronder nog eens voor je opgesomd.
- Geen emotionele besluitvorming. Koop je volgens een vast plan periodiek in, dan spelen emoties geen rol bij de beslissing of je wel of niet een bepaald beleggingsproduct moet kopen.
- Verlagen gemiddelde instap. Door periodiek voor hetzelfde bedrag in hetzelfde product te investeren, valt je gemiddelde instap lager en daarmee gunstiger uit.
- Verlagen risico. Stap je per tijdsperiode in, dan verlaag je het risico op een slechte tot dramatische instap.
- Opbouwen portefeuille. Met DCA is het gemakkelijk om op termijn een redelijk portefeuille op te bouwen. Dit geldt ook wanneer je handelt met kleinere bedragen.
- Meer vrije tijd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld daytraden crypto, ben je met DCA relatief weinig tijd kwijt. Het kost maandelijks slechts enkele minuten.
Nadelen Dollar Cost Averaging
Vanuit veel opzichten is het doen van periodieke investeringen een aardige methode om op termijn een mooi beleggingsportefeuille op te bouwen. Maar, zoals voor veel dingen geldt, kleven er ook een aantal nadelen aan Dollar Cost Averaging.
Een van de nadelen is het feit dat je met DCA gemiddeld bijna nooit de beste instap bemachtigt. In sommige periodes koop je toevallig wanneer de koers wat lager staat en in andere periodes koop je toevallig wanneer de koers wat hoger staat. Gemiddeld genomen kan je instap positief uitvallen, maar dat is wat anders dan dé perfecte instap.
Eerder in dit artikel bleek echter dat niemand de markt kan timen. Hierdoor lijkt Dollar Cost Averaging de beste methode om alsnog een overwegend goede (gemiddelde) instap te bemachtigen. Het belooft geen perfecte instap, maar wel een realistische.
Een ander nadeel is wat praktischer van aard en ziet op de handelskosten. Omdat je relatief vaak een nieuwe positie opent, kunnen de handelskosten aardig oplopen. Met name aan transactiekosten kan je op termijn veel geld kwijt zijn. Echter liggen deze kosten wel een stuk lager dan wanneer je bijvoorbeeld short en long gaat met crypto.
Om te voorkomen dat je veel handelskosten betaalt, is het verstandig om verschillende handelsplatforms met elkaar te vergelijken op het vlak van (verborgen) kosten. Een goedkopere partij kan je op termijn een hoop geld schelen en van je rendement blijft onder aan de streep dan meer over.
Sommige Nederlandstalige crypto brokers bieden je de mogelijkheid om zonder kosten te beleggen in een aantal populaire beleggingsproducten. Hier kan je op termijn veel voordeel uit halen.
Voorbeeld Dollar Cost Averaging met Bitcoin
Als kers op de taart bieden we je graag nog een voorbeeld. Neem Mike. Doordat hij zijn vorige woning met overwaarde heeft verkocht, heeft hij €10.000 die hij wil investeren in Bitcoin.
Laten we zeggen dat op dit moment één Bitcoin $35.000 kost en Mike denkt dat het een goed moment is om in te stappen. Hij stapt met de volle €10.000 in. Helaas daalt de koers binnen enkele dagen naar $32.000. Deze daling van ruim 8% zorgt ervoor dat van de €10.000 van Mike nog maar €9.300 over is.
Aïsha, die net een erfenis heeft mogen ontvangen, had hetzelfde plan als Mike. €10.000 investeren in Bitcoin. Ze pakt het echter aan middels Dollar Cost Averaging. Ze heeft bepaald dat ze verdeeld over 20 maanden elke maand €500 wil inleggen.
Ze legt de eerste €500 in en de koers daalt naar de $32.000. Ook Aïsha maakt 7% verlies, alleen het verlies wordt slechts over €500 berekend. Waar Aïsha binnen enkele dagen ‘slechts’ €35 verlies maakt, maakt Mike binnen dezelfde periode ruim €700 verlies.
Omdat de koers door lijkt te dalen, vliegt Mike zijn portefeuille verder in de min. Aïsha doet inmiddels een tweede investering, omdat ze in de volgende maand aan is beland. Zij heeft een lagere instap bemachtigd en kan hiermee meer winst maken.
Wanneer de koers weer opnieuw is gestabiliseerd rond de $35.000, heeft Mike nog geen cent winst gemaakt, terwijl Aïsha haar portefeuille al in de groene cijfers loopt. De belangrijkste les van dit alles? Be like Aïsha en kies voor Dollar cost Averaging met crypto!