Home Crypto blogartikelen Leverage trading crypto

Leverage trading crypto

Leverage trading met crypto

Hoe werkt leverage trading met crypto?

Leverage traden met crypto werkt op basis van het principe van margin trading. Handelaren die willen traden met een hefboom storten een bepaald bedrag (de margin) op crypto exchange Bybit.nl en kunnen vervolgens een positie openen die groter is dan deze initiële inleg. Dit stelt hen dus in staat om met meerdere contracten te handelen.

Tijdelijke actie Bybit: Maak vandaag een account aan op Bybit, stort minimaal €100 en ontvang €20 gratis.

Hoe groot de positie per trade mag worden is afhankelijk van de uitkomst van een positiegrootte berekening. Leverage zorgt er dus eigenlijk voor dat jouw positie goedkoper wordt.

Lees ook het artikel: Zo werkt leverage traden op Bybit

De verschillende leverage niveaus (10x)

Leverage niveaus variëren per platform en kunnen bijvoorbeeld 2x, 5x of 10x zijn. Deze niveaus geven aan hoeveel keer een handelaar zijn kapitaal kan vergroten voor een positie.

Met hoeveel contracten (geld) je mag handelen is per trade verschillend. Dit is namelijk afhankelijk van van je inzetbedrag, instapprijs, stop-loss, take profitlevels (TP’s) en hoeveel procent risico je wilt lopen per trade. Het toepassen van goed risicomanagement is dus belangrijk.

Kies de beste crypto exchange voor leverage trading (handelsplatform)

Je kunt het beste kiezen voor Bybit.nl. Wij, en vele andere professionele traders handelen hier al jaren en dat is natuurlijk niet zonder reden. Wanneer jij ook op een professionele manier wilt traden, dan heb je gewoon een gebruiksvriendelijk en betrouwbaar handelsplatform nodig.

Bybit staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en geavanceerde functies, waaronder crypto traden met hefboomwerking (leverage).

Zo werkt traden met een hefboom op Bybit 2024

Meer weten? Lees ook ons uitgebreide artikel over traden op Bybit Nederland

Uitlegvideo: Crypto traden met een hefboom

De voordelen van crypto traden met een hefboom

Toegang tot meerdere markten en mogelijkheden

Leverage biedt traders toegang tot een breed scala aan markten en instrumenten die anders mogelijk buiten bereik zouden liggen. Het stelt hen in staat om te profiteren van diverse assets en marktbewegingen, wat een breder bereik aan handelsmogelijkheden biedt.

Efficiënt Kapitaalgebruik

Daarnaast ben je door middel van een hefboomwerking in staat om kapitaal efficiënter te gebruiken. In plaats van grote sommen kapitaal vast te moeten zetten in individuele transacties, kunnen traders met een fractie van dit bedrag diverse posities innemen, waardoor kapitaal vrijkomt voor andere investeringen of risicobeheerstrategieën.

Flexibiliteit

Ook biedt leverage trading de flexibiliteit om diverse crypto trading strategieën toe te passen. Of het nu gaat om scalping, day trading of swing trading, de mogelijkheid om met hefboom te handelen opent de deur naar verschillende benaderingen, waardoor jij je snel kunt aanpassen aan verschillende vormen van marktomstandigheden en volatiliteit.

Risico’s crypto traden met hefboom

Het grootste risico van crypto traden met een hefboom is het potentieel voor liquidaties. Wanneer de markt zich tegen de positie van een handelaar keert en de waarde van het actief daalt tot onder een bepaald niveau, kan het platform de positie liquideren om verliezen te minimaliseren. Dit kan leiden tot aanzienlijke verliezen voor de handelaar.

Dit kan echter voorkomen worden door te allen tijde gebruik te maken van een stop-loss order. Deze dient altijd voor de vastgestelde liquidatieprijs ingesteld te worden. Op deze manier nemen de risico’s van traden met een hefboom aanzienlijk af. Gebruik dus altijd een stop-loss order voor iedere trade die je maakt!

Riskmanagement en emoties

Het beperken van risico’s en het beheersen van emoties is erg belangrijk bij leverage trading met crypto. Het berekenen van je positiegrootte, het vooraf bepalen van je stop-loss en take profit levels (TPs) kunnen de kans op emotionele reacties op marktbewegingen doen beperken.

Crypto traden met een hefboom kan emoties intensiveren door de druk van grote winsten of verliezen. Het is cruciaal om emotionele stabiliteit te behouden en rationele beslissingen te nemen. Het kunnen lezen van crypto grafieken (technische analyse) en het toepassen van risicomanagement zijn dus zeer belangrijk wanneer je wilt beginnen met leverage trading.

Crypto handelsstrategieën (hefboomwerking)

Handelstrategieën hefboom

Verschillende handelsstrategieën kunnen worden toegepast bij leverage trading, zoals scalpen, daytraden of swingtraden. Het kiezen van de juiste strategie is sterk afhankelijk per persoon. Hoeveel tijd heb je dagelijks beschikbaar? Heb je een vaste of parttime baan? Hoeveel trades wil je maandelijks maken? En wat is jouw huidige ervaringsniveau op het gebied van technische analyse en traden?

1. Scalping

Deze strategie houdt in dat handelaren profiteren van kleine prijsbewegingen gedurende de dag door frequente en snelle transacties uit te voeren. Scalping is vooral effectief in volatiele markten. Handelaren moeten goed zijn in het identificeren van kortetermijntrends en gebruikmaken van snelle uitvoeringsstrategieën.

2. Day trading

Daytraders openen en sluiten posities binnen dezelfde handelsdag om te profiteren van intraday-trends. Het is cruciaal om nauwlettend te letten op markttrends en te profiteren van kortetermijnbewegingen. De strategie daytraden vereist een goed begrip van technische analyse.

3. Swing trading

Swingtraders nemen posities in voor langere periodes, dagen tot weken, om te profiteren van grotere prijsbewegingen. Swing trading met crypto vereist geduld en het vermogen om trends op middellange termijn te identificeren. Handelaren moeten stop-loss orders strategisch plaatsen om hun risico’s te beperken.

Tips bij het toepassen van deze strategieën

  •  Risicobeheer: Stel altijd stop-loss orders in om verliezen te beperken. Gebruik geen overmatige hefboomwerking.
  • Oefen direct met echt geld: Vaak wordt er geadviseerd om te beginnen met een demo-account. Echter krijg je hierdoor niet te maken met echte emoties die bij het traden horen. Begin dus met echt geld, maar start met klein bedrag van bijvoorbeeld € 100,-.
  • Marktonderzoek: Blijf op de hoogte van het nieuws en voer gedegen marktonderzoek uit om trends en katalysatoren voor prijsbewegingen te identificeren.
  • Controleer je emoties: Voorkom impulsieve beslissingen door een plan te hebben en emotionele reacties op volatiele dagen te voorkomen.
  • Positiegrootte calculator: Bereken je positiegrootte door gebruik te maken van een online calculator.

Transactie, spread en financieringskosten

Aan leverage trading op Bybit zijn fees verbonden, waaronder transactiekosten, spread en financieringskosten. Deze laatste worden vaak in rekening gebracht voor het lenen van kapitaal om te handelen en variëren per positiegrootte. Houdt hier dus rekening mee tijdens het traden met een hefboom.

Liquiditeit en leverage

Liquiditeit verwijst naar de mate waarin een cryptomunt snel kan worden gekocht of verkocht zonder aanzienlijke prijsschommelingen te veroorzaken. Bij leverage trading is liquiditeit van cruciaal belang omdat het de snelheid en efficiëntie van transacties beïnvloedt. Een gebrek aan liquiditeit kan leiden tot vertragingen bij het uitvoeren van orders en slippage, waarbij de prijs waartegen een order wordt uitgevoerd kan verschillen van de verwachte prijs.

Een goed leverage platform met hoge liquiditeit biedt handelaren een betere kans om orders snel uit te voeren tegen de gewenste prijzen, zelfs bij grote transactievolumes. Dit minimaliseert het risico op onverwachte kosten en verhoogt de nauwkeurigheid van de handelsstrategieën.

Regulering en naleving

In de wereld van crypto zijn regels rondom leverage trading vaak in ontwikkeling. Sommige landen hebben specifieke wetten en voorschriften opgesteld om de activiteit te reguleren, terwijl anderen nog steeds bezig zijn met het vormgeven van hun beleid. Het gebrek aan uniformiteit wereldwijd maakt het voor handelaren uitdagend om op de hoogte te blijven van de vereisten in verschillende rechtsgebieden.

KYC en AML Voorschriften

Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) voorschriften zijn essentieel voor platforms die leverage trading aanbieden. Deze regels vereisen dat handelsplatforms de identiteit van hun gebruikers verifiëren en maatregelen nemen om het risico van witwassen van geld te verminderen. Handelaren moeten zich onderwerpen aan deze vereisten door identificatie- en verificatieprocessen te doorlopen.

Leren traden banner