Een non-fungible token (NFT) is een unieke registratie op een blockchain waaraan een specifiek item is gekoppeld. Een NFT is niet-vervangbaar en heeft maar één officiële eigenaar.
Het officiële eigendom van bijvoorbeeld een afbeelding, verzamelobject, registratie of een stukje kunst wordt vastgelegd op de blockchain (de achterliggende technologie van bijvoorbeeld Bitcoin). Een NFT wordt gekoppeld aan een uniek adres, waarmee de rechtmatige eigenaar toegang kan krijgen tot zijn of haar non fungible tokens.
Het is niet mogelijk om een NFT op te delen of te vermenigvuldigen. Je kunt het alleen in zijn geheel overdragen. Het verschil met andere crypto, Bitcoin (BTC) bijvoorbeeld, is dat BTC wel vervangbaar (fungible) en deelbaar is. Doordat ze niet-vervangbaar zijn wordt er schaarste gecreëerd.
Inhoudsopgave
Hoe kun je geld verdienen met een NFT?
Er zijn 4 manieren om geld te verdienen met non-fungible tokens. Zo kun je:
- Minten
- Zelf maken
- Kopen en verkopen (verhandelen)
Wat is minten?
Het minten van een NFT is het omzetten van een digitaal document naar een asset (NFT) op een blockchain. Met andere woorden het maken of kopen van een Non fungible token.
Dit digitaal document is opgeslagen in een wallet of ledger. Het digitaal document is opgeslagen op de blockchain en kan niet meer aangepast of verwijderd worden.
Door middel van dit proces kan een simpel bestand een crypto asset worden in je portfolio. Vervolgens kunnen de NFT’s weer doorverkocht worden tegen cryptocurrency op een van de marktplaatsen zonder tussenkomst van een 3e partij.
Kost het minten van een non fungible token geld?
Het opslaan, versturen, kopen en verkopen kost geld. Je maakt gebruik van een (Ethereum) blockchain en je betaald daarvoor de gas fee.
Gasfee is de hoeveelheid Ether die nodig is om te transactie te voltooien. Je kunt het zien als een soort brandstof voor de Ethereum blockchain.
Op https://ethereumprice.org/gas/ is te zien op welk uur van de dag en welke dag het goedkoopst zijn om te handelen op de Ethereum blockchain.
Een overzicht met momenten waarop de laagste gas fee betaald wordt is te zien in onderstaande afbeelding.
Hoe mint je een NFT?
Om te beginnen heb je ook een wallet (digitale portemonnee) nodig net zoals voor je cryptocurrency. De meest populaire wallet is de MetaMask wallet. De MetaMask wallet is gekoppeld aan de Ethereum blockchain.
Zorg ervoor dat er genoeg cryptocurrency, in dit geval ETH, aanwezig is in je wallet voor het transfereren van jouw digitale kunststuk. Je betaald ‘gewoon’ gas fee voor het kopen en verkopen en dus het versturen van NFT’s.
Daarnaast kan je een non-fungible token ook op een hardware wallet opslaan.
Zo MINT je een non Fungible Token (Video)
Hoe maak je een NFT?
Zet je creatiefste beentje voor en ontwerp zelf een uniek stukje kunst op de blockchain. Of kies een al bestaand kunstwerk. Zorg dat dit een GIF, JPG, PNG, MP3 of een MP4-bestand is. Upload de file naar je MetaMask wallet. Dit is een vrij simpel proces zoals een bestand uploaden op YouTube. Zorg ervoor dat het bestand niet de maximale uploadgrootte overschrijdt.
Voeg vervolgens nog een titel, subtitel en omschrijving toe. Stel je royalty’s in en zet je kunstwerk te koop op een van de NFT-marktplaatsen.
Er zijn apps ontwikkeld waarmee je ze zelf kan maken. Hierna kan je ze aanbieden op een van de marktplaatsen. Voorbeelden van apps om NFT’s te maken zijn:
- S!ng
- GoArt
- NFT Creator
Zelf een NFT maken en verkopen – Deel 1
Zelf een non-fungible token maken – Deel 2
Hoe kun je een NFT Kopen en Verkopen op OpenSea?
In onderstaande video van ruim 10 minuten wordt stap voor stap uitgelegd hoe jij een MetaMask wallet aanmaakt om ze te kopen en verkopen op OpenSea.
Waar kun je NFT’s kopen?
Er zijn verschillende NFT-marktplaatsen (marketplaces). De meest bekende en grootste marketplace is OpenSea.
Andere voorbeelden van marktplaatsen zijn: Axie Marketplace, Larva Labs en Rarible.
Op deze marketplaces kan je NFT’s kosteloos aanbieden. Er komen wel andere kosten bij het aanbieden van een non fungible token. Je betaalt vaak een gasfee voor de eerste transactie. Daarnaast wordt vaak een bepaald percentage (ongeveer 2,5%) ingehouden van je verkochte digitale eigendom.
Je kunt ze te koop zetten voor een vaste prijs of een veiling starten. De kunstwerken worden betaald met cryptocurrency’s, vaak in ETH.
Overige cryptocurrency die zich er ook mee bezighouden zijn: Cardano(ADA), Chiliz (CHZ) en Polkadot (DOT). Een andere optie om NFT’s te kopen is in games. Een veelgebruikte blockchain ecosysteem op het gebied van games en NFT’S is World Asset eXchange (WAX).
Hoe ziet de toekomst voor NFT’s eruit?
Met behulp van non fungible tokens kunnen eigendomsrechten snel wisselen van persoon op een veilige manier. Dit kan bijvoorbeeld bij het registreren van een huis, een dure notaris is niet meer nodig.
Met behulp van smart contracts en protocollen zoals ERC-20 tokens kan het eigendom automatisch worden overgeschreven als het geld op de rekening staat.
Daarnaast is het ook mogelijk om deel van een huis te kopen als investering in plaats van een heel huis in een keer. Onder andere Propy (PRO) is een project dat zich richt op de vastgoedmarkt.
De ontwikkeling op het gebied van Metaverse biedt ook kansen voor NFT’s. Metaverse is een wereld waar wensen samen komen om te shoppen, vergaderen, te gamen en nog veel meer.
Een aantal andere industrieën die revolutionair kunnen veranderen met behulp van NFT’s zijn onder andere de muziekwereld, de game industrie en de kunsthandel.
NFT’s in de muziekwereld
Muzikanten klagen regelmatig dat het geld wat zij verdienen niet eerlijk wordt verdeeld. Partijen als Spotify, YouTube en ook platenlabels, nemen relatief grote percentages van het verdiende geld.
Non-fungible tokens kunnen muzikanten helpen door deze schakels te elimineren. Zo kunnen de tokens worden ingezet in een pay per stream. Hiermee gaat het geld direct naar de artiest.
Daarnaast kan dit ook gedaan worden met de kaartverkoop met als bijkomend voordeel dat je hiermee vervalsing tegengaat.
DJ Don DIablo heeft zijn weg ook gevonden naar de NFT-industrie. Hij heeft een concert verkocht voor ruim €1 miljoen in april 2021.
NFT’s in de game industrie
Er zijn al cryptogames ontwikkeld waar je NFT’s kan verdienen en kopen. Maar ook in de ‘normale’ game industrie zijn ze in opkomst. In november 2021 liet EA topman Andrew Wilson weten een grote toekomst te zien.
Wel benadrukte hij dat de ideeën zich nog in een beginfase bevinden. Zo is bij de game Fortnite kleding van Balenciaga te koop in de vorm van een NFT. Verder begeven Nike en Louis Vuitton zich ook al op deze nieuwe interessante markt.
Een voorbeeld van een non fungible token in een game kan zijn: een type skin, uiterlijk of een wapen. Deze is dan ook te zien en te gebruiken in de game.
Een ander inmiddels beroemde game zijn de CryptoKitties. De populariteit van non fungible tokens nam in 2018 toe, mede dankzij de CryptoKitties. Dit is een blockchaingame die is gebaseerd op het handelen en fokken van de cryptokatjes.
De duurste CryptoKitty is Dragon en werd verkocht voor ruim $1,3 miljoen.
NFT’S in de kunsthandel.
Doordat NFT’s niet te vervalsen zijn is de afkomst altijd te herleiden naar de maker. Met andere woorden, bij elk digitaal kunstwerk op de blockchain zit een originaliteitsbewijs gesigneerd door de kunstenaar. Je hebt dus geen kunstexpert meer nodig om te checken of je kunstwerk een origineel is.
Belangrijk is om je NFT Art aan de mensen te brengen. Daardoor genereer je bekendheid waardoor de prijs hoger kan uitvallen.
Er worden al talloze kunstwerken op blockchains gezet die te koop zijn voor iedereen. Na het kopen van een heb je de volledige eigendomsrechten.
De drie duurste NFT’s ooit verkocht zijn:
- Everydays: The First 5000 Days – $69.3 miljoen.
- HUMAN ONE – $28,99 miljoen
- CryptoPunk #7523 – $11.8 miljoen
Waarom betalen mensen er zoveel geld voor?
Het is lastig om te bepalen waarom deze absurde bedragen worden betaald. Het is eigenlijk wat de gek ervoor geeft. Er is in ieder geval een enorme hype ontstaan bij bijvoorbeeld de CryptoPunks.
Ook steeds meer beroemdheden zoals Mark Cuban, Lindsay Lohan, Paris Hilton en natuurlijk Elon Musk bevinden zich steeds meer in de wereld van crypto en NFT. Er ontstaat een hele hoge vraag naar een product met enorme schaarste.
De schaarste in combinatie met de vraag zorgen voor hogere prijzen. De totale marketcap van NFT’s is gegroeid van bijna $41 miljoen in 2018 naar ruim $338 miljoen in 2020. In het eerste half jaar van 2021 staat de teller inmiddels op 2 biljoen.