Home Crypto blogartikelen Short en long gaan met crypto

Short en long gaan met crypto

Short en long gaan cryptoShort en long gaan met crypto wil zeggen dat je kunt inspelen op een koersdaling of stijging. Hierdoor kun je twee kanten op traden en dus geld verdienen wanneer de prijs stijgt of daalt.

Wat is short gaan met crypto?

‘Short gaan’ betekent dat je anticipeert op een mogelijke daling van de prijs. Je voorspelt dat de prijs zal dalen en daarom neem je een ‘short positie’ in. Op deze manier kun je geld verdienen met crypto als de koers omlaag gaat. Een ‘short positie innemen‘ is eigenlijk het tegenovergestelde van het innemen van een ‘long positie’.

Wat is long gaan met crypto?

Long gaan betekent dat je inspeelt op een mogelijke prijsstijging van de koers. Je verwacht dat de koers gaat stijgen en daarom open je een long positie. Op deze manier kan je geld verdienen bij een stijgende koers.

Kies de beste crypto exchange om short en long te gaan (handelsplatform)

Je kunt het beste kiezen voor Bybit. Dit is een grote internationale crypto exchange die zich de afgelopen jaren heeft bewezen als een zeer betrouwbare partij. Wellicht heb je de naam Bybit al eens voorbij zien komen, bijvoorbeeld op de red bull van Max Verstappen.

Zo werkt short en long gaan op Bybit (Video)

Meer weten over short en long gaan op Bybit? Bekijk ons artikel over Bybit Nederland!

Hedgen

Daarnaast kan een short positie ook gebruikt worden om te hedgen (het afdekken van je risico). Het is een term die wordt gebruikt om een tegenovergestelde positie in te nemen dan je hoofdinvestering.

Voorbeeld: Stel je hebt een lange termijn visie voor Bitcoin. Hiervoor heb je een investering gedaan met de intentie om op de lange termijn te profiteren van een prijsstijging. Tussentijds kan de koers natuurlijk dalen, waardoor je op de korte termijn dus verlies maakt. Om dit tussentijdse verlies te beperken, kun je een short positie innemen en inspelen op een prijsdaling (als hedge).

Voor ervaren handelaren vormt hedgen met short posities een krachtig tool om risico’s te beheren en winsten te beschermen

Wat zijn opties?

Een optie is een overeenkomst waarin staat dat jij het recht hebt om een bepaalde coin of token te kopen of verkopen tegen een afgesproken prijs. Dit moet binnen een bepaalde tijdseenheid of op een specifieke datum. Om deze optie te bemachtigen moet je een prijs (de premium) betalen.

Opties worden ingezet om geld te verdienen bij fluctueren van de prijs van een coin of token. Dus inzetten of de prijs van deze crypto daalt of stijgt voor een bepaalde datum. Beter bekend als long of short gaan. Wanneer je long gaat, sluit je een calloptie af. Als je short gaat dan sluit je een putoptie af.

Wanneer je een optie afsluit, krijg je de coins of tokens niet in bezit. Je leent deze als het ware. En na het aflopen van de optie wordt je winst of verlies, automatisch verrekend met je balans op je account.

Daarnaast zijn er nog andere strategieën mogelijk. Zo is het ook mogelijk om met opties in te zetten op een zijwaartse koers. Dit kan door call- en putopties te combineren.

Voorbeelden van optie strategieën

Strategie: Long & Short Strangle – Long straddle
Doel: Inspelen op grote fluctuaties (dalingen of stijgingen van de koers)

Strategie: Short straddle
Doel: Inspelen op kleine fluctuaties

Waaruit bestaat een optie?

Een optie bestaat uit een aantal variabelen: de strike price, de premium, de einddatum en of het een call- of putoptie betreft.

Variabelen van een optie:

De premium: De kosten voor het afsluiten van het contract

De strike price: De afgesproken prijs waarbij de optie automatisch wordt gelicht.

De einddatum: De laatste dag waarop de optie wordt geactiveerd of verloopt.
Soort optie: Call / put optie
De cryptocurrency

Hoe ziet een optie eruit?

Een optie ziet er als volgt uit: BTC-211231-60000-P.

BTC staat voor de activa. De volgende zes cijfers is de einddatum, in dit geval 31 december 2021. 60.000 is de strike price en de ‘P’ staat voor putoptie. Dit kan ook een ‘C’ zijn in het geval van een calloptie.

Welke opties zijn er?

De meest bekende opties zijn Europese en Amerikaanse opties. Europese opties kunnen alleen op de expiratiedatum worden gelicht terwijl Amerikaanse opties op elk moment gelicht kunnen worden tot de expiratiedatum is bereikt. Amerikaanse opties zijn dus meer flexibel. Europese opties worden ook wel vanilla opties genoemd.

Wat is het verschil tussen een optie en een future?

Een voordeel van een optie is dat je deze niet hoeft te lichten. Je kunt de optie gewoon laten verlopen. Bij een future kan dit niet. Bij een future worden de posities automatisch verrekend. Je bent dus verplicht om het contract uit te voeren.

Wat zijn de risico’s bij het handelen met opties?

risico handelen met opties

De totale risico van een optie is de premium die je betaald. Als je de kopende partij bent.
Voor de verkopende partij, dit kan een exchange zijn maar ook een ander persoon, zijn de risico’s groter. Vandaar ook de vergoeding in de vorm van een premium die zij ontvangen. De verkopende partij wordt ook wel schrijver of writer genoemd.

Het potentieel verlies voor de writer is ongelimiteerd omdat in theorie een koers kan blijven stijgen naar ongekende hoogtes. De strategie om als schrijver opties op de markt te brengen worden covered call en covered put genoemd.

Wat zijn de voordelen van opties?

1. Lagere instapposities met kans op een hoger rendement, handelen met leverage.
2. Diversificatie (spreiding) in je portfolio.
3. Meer mogelijkheden om winst te maken en niet alleen bij een stijgende koers maar ook bij een dalende of zijwaartse koers.
4. De mogelijkheid om te hedgen.

Wat zijn de nadelen van opties?

1. Lastig te begrijpen dus handel alleen bij volledige kennis!
2. De potentiële verliezen zijn theoretisch oneindig, zeker bij short posities.
3. Stop in bouwen
4. Extra veel risico voor de writer (schrijver).

Voorbeeld long gaan met een Bitcoin calloptie.

Long gaan is een optiecontract afsluiten waarbij je denkt dat de prijs stijgt voor of op een bepaalde datum. Dit soort contracten worden ook een calloptie genoemd.

Praktijkvoorbeeld:

Stel het is 1-12-2021 en de prijs van BTC is €50.000. Jij denkt dat de koers van BTC gaat stijgen de komende maand en kiest dus voor een calloptie. Je denkt zelfs dat de koers de €60.000 gaat overschrijden. De strike price is €60.000. Om de optie af te sluiten heb je een premium betaald van €1200 met een einddatum op 1-1-2022.

Er zijn nu drie mogelijke uitkomsten voordat de einddatum is bereikt:

1. De koers stijgt van BTC.
2. De koers daalt van BTC.
3. De koers blijft gelijk van BTC.

1. Wat gebeurt er bij een koersstijging na het afsluiten van een calloptie?

Man is blij na koersstijging calloptie
De koers van BTC is €60.000 op de einddatum. Je staat nu in the money. Je staat in de money als de koers hoger staat dan de uitvoerprijs.

De calloptie wordt verwerkt en levert een winst op van €60.000-€50.000-€1200(de premium)= €8.800.

Je hebt nu een winst behaald van €8.800 met een investering van €1.200. Dit is een rendement van ruim 700%.

De afhandeling van het contract gebeurt vaak automatisch.

Wanneer je in deze situatie geen calloptie had afgesloten maar één hele BTC had gekocht voor €50.000 dan had je een winst gehaald van €10.000. Ja dit is een hoger bedrag dan je winst bij de calloptie maar je rendement op je investering is een stuk lager.

In dit geval heb je een rendement behaald van 20% op je investering van €50.000. Dit rendement is juist weer een heel stuk lager dan in het geval van de calloptie. Dit wordt handelen met een hefboomwerking genoemd of handelen met leverage.

Het grote voordeel van werken met opties is dat je minder risico loopt en dat je met lagere kosten kan instappen. Bij de calloptie is je totale risico de €1200 premium die je hebt betaald en in het geval van long gaan zonder optiecontract is je totale risico €50.000.

De premium is de totale risico die je hebt bij het afsluiten van een calloptie. Wanneer de strike price niet bereikt wordt dan ben je alleen je deze kosten kwijt.

2. Wat gebeurt er bij een koersdaling na het afsluiten van een calloptie?

Man heeft stress na koersdaling crypto optie

Als de koers van BTC onder de strike price staat als de calloptie eindigt dan sta je out the money. Je betaald nu alleen de premium.

Als de koers gelijk blijft dan sta je at the money.

Het voordeel hiervan is dat je verlies wordt beperkt tot de premium. Stel BTC staat op €40.000 als de calloptie verloopt. Dan had je een verlies gehad van €10.000 als je long was gegaan zonder optiecontract. Nu verlies je alleen de premium.

Voorbeeld short gaan met een Bitcoin calloptie.

Short gaan is een optiecontract afsluiten waarbij je verwacht dat de koers daalt voor of op een bepaalde datum. Dit soort contracten worden ook een putoptie genoemd.

Wanneer er veel optiecontracten op dezelfde einddatum eindigen kan er een short squeeze plaatsvinden. De short squeeze treedt op als de koers verassend sterk stijgt waardoor mensen met een short positie de behoefte voelen om de schade te beperken door de opties uit te voeren.

Hierdoor ontstaat er nog meer vraag naar de crypto wat zorgt voor een kettingreactie. De prijs stijgt nog verder.

Op 26 juli 2021 vond er nog een short squeeze plaats. De prijs van BTC ging van 36.000 naar 40.000 in slechts enkele minuten. Een stijging van ruim 10%.

Praktijkvoorbeeld:
Op het moment van afsluiten staat de koers van BTC weer op €50.000. Je verwacht dat de koers van BTC gaat dalen dus sluit een putoptie af met een strike price van €49.000.

Om de optie af te sluiten heb je een premium betaald van €1200 met een einddatum op 1-1-2022.

Er zijn nu weer dezelfde drie mogelijke uitkomsten voordat de einddatum is bereikt.

1. Wat gebeurt er bij een koersstijging het afsluiten van een putoptie?

Als de koers van BTC is gestegen naar €60.000 dan sta je out the money. Je staat out the money bij een putoptie als de koers van BTC boven de strike price staat.

Volgens het contract heb je het recht om BTC te verkopen tegen €49.000 maar de huidige koers staat €11.000 hoger. Je verkoopt de coins/tokens altijd voor de strike price, zelfs wanneer de koers veel hoger staat.

De putoptie wordt dus niet geactiveerd en je betaald alleen de premium van €1200.

Stel de koers van BTC daalt naar €43.000. Nu heb je het recht om BTC te verkopen tegen €49.000. Zonder de putoptie heb je een verlies van €7000. Nu is je verlies beperkt tot €2200 (50.000-49.000+1200).

Je staat nu in the money omdat de huidige koers lager is dan de strike price. Als de strike price gelijkstaat aan de huidige koers dan sta je at the money.

Conclusie

Hopelijk weet je nu hoe je short en long kunt gaan met crypto. Dat long gaan kan betekenen dat je een nieuwe positie inneemt van een crypto of dat je gebruik maakt van een calloptie. Dat short gaan een positie verkopen is of het gebruik maken van een putoptie. De voordelen van opties zijn aan bod gekomen zoals de lagere instapkosten en de hogere rendementen. Maar daar tegenover staan wel nadelen zoals de risico’s en een uitoefenprijs. Hopelijk is tot slot aan de hand van de voorbeelden duidelijker geworden hoe opties werken.

Leren traden banner