Herken je dit? Je maakt keer op keer dezelfde fouten tijdens het traden en het lijkt alsof je geen stap verder komt. Het goede nieuws? Er is een eenvoudige manier om je aanpak te verbeteren: een trade checklist. Met dit krachtige hulpmiddel voorkom je veelgemaakte fouten en word je sneller winstgevend. Benieuwd hoe dit jou kan helpen? Lees snel verder en ontdek hoe ook jij een succesvolle en winstgevende trader kunt worden…
Inhoudsopgave
- 1 Wat is een trade checklist?
- 2 Waarom moet ik een trading checklist gebruiken?
- 3 Zo maak je zelf een goede trade checklist (stappenplan)
- 3.1 Stap 1: Bepaal je doelen
- 3.2 Stap 2: Documenteer je veelgemaakte fouten
- 3.3 Stap 3: Wat wil je controleren voordat je een trade opent?
- 3.4 Stap 4: Aan welke voorwaarden moet een trade minimaal voldoen?
- 3.5 Stap 5: Bepaal duidelijke instap- en uitstapcriteria voor je trades
- 3.6 Stap 6: Wat doe je na het sluiten van een trade?
- 4 Samenvatting: Zelf een trade checklist maken doe je zo!
Wat is een trade checklist?
Een trade checklist is een overzicht van vooraf vastgestelde punten die je bij iedere nieuwe trade doorloopt. Het dient als een praktische gids die helpt emotionele beslissingen en veelvoorkomende fouten te verminderen. Op de lange termijn stelt dit je in staat om steeds betere en weloverwogen trades te maken.
Waarom moet ik een trading checklist gebruiken?
Het is natuurlijk helemaal aan jou om te besluiten of je wel of geen trading checklist wilt gebruiken. Echter, als je sneller een betere trader wilt worden, is het verstandig om in ieder geval te testen of je trades hierdoor winstgevender worden.
In de vaak hectische wereld van crypto trading, waar de markt razendsnel beweegt en emoties zoals angst of hebzucht de overhand kunnen nemen, is structuur van groot belang.
Een trade checklist helpt traders om:
1. Tradingsroutine creëren: Routine (handelingen die je regelmatig op dezelfde manier uitvoert) is van groot belang tijdens het traden. Door voor jezelf een vaste set regels op te stellen, zul je merken dat je steeds gestructureerder te werk gaat.
In het begin kan het mogelijk nog wat onwennig aanvoelen om een checklist te gebruiken, maar wanneer je dit voor een langere periode consistent toepast, zul je merken dat het steeds meer een gewoonte wordt. Hierdoor ga je steeds meer winstgevende trades maken.
2. Gedisciplineerd blijven: Vooral beginnende traders laten zich vaak leiden door emoties. Een sterke stijging kan bijvoorbeeld FOMO (Fear of Missing Out) triggeren, terwijl een onverwachte daling paniek kan veroorzaken. Zonder een trade checklist handelen we vaak reactief in plaats van proactief.
Voordat je instapt: Met een checklist dwing je jezelf om te controleren of de situatie daadwerkelijk voldoet aan je vooraf bepaalde criteria. Dit voorkomt overhaaste beslissingen.
Tijdens de trade: Een checklist helpt je niet alleen om een trade te openen, maar zorgt er ook voor dat je tijdens de trade niet wordt overvallen door emoties of invloeden van buitenaf. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een mening van iemand anders op social media of een vriend die net iets anders tegen de huidige marktsituatie aankijkt.
Door je checklist ook tijdens de geopende positie bij de hand te houden, kun je jezelf aan je vooropgestelde plan houden. Je hebt een positie geopend met een bepaalde set aan voorwaarden en een duidelijke reden; laat je niet afleiden en volg je checklist.
3. Risico’s te beperken: Het beheersen en/of beperken van je risico is één van de belangrijkste onderdelen tijdens het traden. Zonder een duidelijke strategie om je risico te beperken (risk management), wordt zelfs de meest veelbelovende trade een potentiële verliezer.
Een checklist dwingt je om mogelijke risico’s vooraf te bepalen en te minimaliseren:
- Stop-loss: Door een stop-loss te gebruiken beperk je het verlies tijdens een trade. Doet de koers wat anders dan jij van te voren had bedacht, dan stop je door middel van een stop-loss het verlies. Binnen jouw checklist kun je bijvoorbeeld bepaalde voorwaarden opnemen die precies aangeven onder welke omstandigheden je niet meer in positie wilt zitten. Dit kan een vast percentage zijn of op basis van prijsactie, bijvoorbeeld wanneer je geen nieuwe higher low maakt.
- Positiegrootte: Hoeveel procent van je kapitaal ben je bereid te riskeren in deze specifieke trade? Vaak ligt dit tussen de 1 – 3% van je totale portfolio. Natuurlijk is dit afhankelijk van jouw ervaringsniveau en je risicobereidheid. Door binnen jouw trade checklist te benoemen hoeveel risico je per trade wilt lopen, dwing je jezelf om risico’s te beperken en verklein je de kans om jouw hele portfolio in één keer in rook op te zien gaan. Bereken dus altijd je positiegrootte!
4. Fouten te minimaliseren: Misschien wel een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van een tradingschecklist is het minimaliseren van veelgemaakte fouten tijdens het daytraden. Zelfs de meest ervaren traders maken fouten, maar een checklist kan het aantal en drastisch verminderen. Veel fouten ontstaan niet uit onwetendheid, maar uit onzorgvuldigheid of emoties tijdens het traden.
Door voor jezelf herinneringen in te bouwen, voorkom je fouten die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan verkeerde instellingen bij een exchange (heb ik wel de juiste prijs opgegeven voor mijn stop-loss of heb ik wel de juiste chart voor me op Tradingview).
Zo maak je zelf een goede trade checklist (stappenplan)
Een trade checklist is meer dan een lijstje; het is jouw persoonlijke gids die je beschermt tegen impulsieve beslissingen en je helpt consistent te blijven voor, tijdens en na het openen van een trade. Hier volgt een duidelijk stappenplan om zelf een eigen checklist samen te stellen.
Let op: Deze checklist is bedoeld om jou te helpen je eigen checklist op te stellen. Iedere trader is anders, heeft zijn eigen emoties, knelpunten en heeft zijn eigen voorwaarden om een trade te openen of te sluiten.
Stap 1: Bepaal je doelen
Voordat je begint, moet je duidelijkheid hebben wat jouw doelen zijn en waarom je een trade checklist wilt gaan gebruiken. Welke skills wil je verbeteren of welke veelgemaakte fouten wil je in de toekomst voorkomen? Je doelen bepalen de richting van je checklist. Ze zorgen ervoor dat elke trade een bewuste stap is binnen een groter plan.
Het kan dus ook nuttig zijn om voor jezelf te bepalen waarom je bent gaan traden? Is het om financiële vrijheid te bereiken, je vermogen te laten groeien, of simpelweg om extra ervaring op te doen?
- Bepaal je winstdoelen: Stel concrete en meetbare doelen. Bijvoorbeeld: een maandelijkse winst van 5% op je kapitaal, of een specifieke som geld. Zorg dat deze doelen realistisch zijn en in lijn liggen met je beschikbare tijd en ervaring.
- Bepaal je risicobereidheid: Je doelen zijn onlosmakelijk verbonden met het risico dat je bereid bent te nemen. Wil je 1,2 of 3% van je kapitaal riskeren per trade? Voor de meeste traders is 1% risico de beste keuze.
Stap 2: Documenteer je veelgemaakte fouten
Leren van je fouten is essentieel in trading. Het identificeren van je valkuilen helpt je om een checklist te maken die je specifiek tegen deze fouten beschermt. Denk aan overtrading, het te vroeg of te laat instappen, of het negeren van stop-loss niveaus. Analyseer je gedrag tijdens het traden en verwerk je fouten in je checklist. Voeg daarnaast en paar persoonlijke waarschuwingen toe. Bijvoorbeeld: “Koop niet op basis van angst om iets te missen (FOMO).”
Extra voorbeelden van veelvoorkomende fouten
- Tegen de trend in traden: Te veel longs nemen terwijl de trend neergaand is.
- Te strakke stop-loss: Je stop te strak zetten waardoor je telkens net wordt uitgestopt.
- Geen take profit-levels: Vergeten om winstnemingen (TP’s) in te plannen.
- Social media: Een trade openen op basis van iemands mening op social media.
- Weinig geduld: Te vroeg in positie komen omdat je van nature ongeduldig bent.
- Geen strategie: Geen tradingstrategie hebben of je er niet aan houden.
- Mobile trading: Te vaak traden vanaf een smartphone (geen overzicht hebben).
- Weinig tijd: Een trade openen terwijl je eigenlijk geen tijd hebt om te traden.
Stap 3: Wat wil je controleren voordat je een trade opent?
Het openen van een positie mag nooit een spontane actie zijn. Het is het resultaat van een zorgvuldige voorbereiding.
- Marktsentiment: Wat is het huidige sentiment binnen de cryptomarkt? Is er angst? Is er veel hebzucht? Dit bepaalt of je terughoudend moet zijn of dat je agressiever kunt traden.
- Fundamentele veranderingen: Wil je deze week gaan traden? Dan kan het verstandig zijn om goed op de hoogte te zijn van eventuele ontwikkelingen of belangrijke gebeurtenissen die voor de desbetreffende week op de planning staan. Staat er die week bijvoorbeeld een Amerikaanse FOMC-meeting op de agenda of is er ander evenement die invloed kan hebben op de koers? Bepaal voor jezelf welke hoogwaardige website je wilt controleren op belangrijke gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op jouw trades.
Stap 4: Aan welke voorwaarden moet een trade minimaal voldoen?
Niet elke trade is een goede trade. Stel een set strenge regels op waaraan een trade moet voldoen voordat je overweegt in te stappen.
- Risk-reward verhouding: De potentiële winst moet minimaal twee keer het risico zijn.
- Signaalbevestiging: Handel alleen wanneer meerdere indicatoren dezelfde richting op wijzen.
- Volatiliteit: Vermijd geen markten met extreme volatiliteit. Leer omgaan met verschillende marktomstandigheden om ervaring op te doen.
Stap 5: Bepaal duidelijke instap- en uitstapcriteria voor je trades
Een goed gedefinieerde exitstrategie is net zo belangrijk als een sterke instapstrategie. Zonder exitplan laat je geld liggen of neem je onnodige risico’s.
Wanneer koop je?
Koop alleen als de markt voldoet aan je koopstrategie op basis van je checklist:
- Is er bevestiging van trend? (higher highs en higher lows?)
- Is een belangrijk weerstand of ondersteuningslevel gebroken, ondersteund door een volumepiek?
- Is er een indicator die een bepaald niveau heeft bereikt?
Wanneer verkoop je?
Verkoop niet uit emotie, maar volgens plan. Stel duidelijke regels op, zoals:
- Ik verkoop 25% van mijn inleg wanneer mijn eerste take profitlevel is bereikt en verkoop nogmaals 25% bij mijn tweede take profitlevel etc.
- Ik laat altijd 20% van mijn inleg open voor het geval we verder gaan stijgen.
- Ik verkoop een deel wanneer mijn indicator een bepaald niveau heeft bereikt.
Stap 6: Wat doe je na het sluiten van een trade?
Het sluiten van een positie is niet het einde van het proces. Evaluatie is cruciaal om te groeien als trader.
- Logboek bijhouden: Noteer waarom je de trade sloot, wat er goed ging, en wat je beter had kunnen doen. Een logboek (ook wel orderdagboek of trading journal genoemd) is van essentieel belang wanneer je een betere trader wilt worden.
- Checklist aanpassen: Als je een fout hebt gemaakt die je checklist niet dekte, voeg dan een nieuwe regel toe.
Samenvatting: Zelf een trade checklist maken doe je zo!
Een trade checklist is een onmisbare tool voor elke trader, ongeacht ervaringsniveau. Het biedt een gestructureerde aanpak die helpt emoties tijdens het traden te beheersen, risico’s te beperken en consistentie in je strategie te waarborgen. Door je checklist aan te passen aan je eigen doelen, valkuilen en strategieën, wordt het een persoonlijke gids die je beschermt tegen impulsieve beslissingen en helpt betere resultaten te behalen.
De belangrijkste onderdelen binnen jouw eigen checklist:
- Definieer duidelijke doelen zoals winstdoelen en risicobereidheid.
- Leer van je fouten door valkuilen te documenteren en te voorkomen.
- Controleer marktomstandigheden en gebeurtenissen voordat je handelt.
- Hanteer strenge voorwaarden voor zowel instap- als uitstapmomenten.
- Evalueer je trades om continu te verbeteren en je checklist aan te scherpen.
Met een zorgvuldig samengestelde trade checklist zet je een belangrijke stap richting succesvol, bewust en winstgevend traden.