Home Crypto blogartikelen Crypto traden en emoties

Crypto traden en emoties

Emotiebeheersing crypto tradenDoet de markt telkens weer het tegenovergestelde van wat jij denkt dat er gaat gebeuren? Daalt de prijs van een cryptomunt net op het moment dat jij hebt gekocht en raak je hierdoor steeds gefrustreerder? Waarschijnlijk hebben jouw emoties de overhand en ben je niet in staat om weloverwogen keuzes te maken. Je trade uit emotie!

Crypto traden en emoties

De cryptomarkt staat bekend om zijn hoge mate van volatiliteit. Dit kan bij zowel beginnende als gevorderde traders leiden tot negatieve gevoelens en emoties. Het is dan ook niet zo gek dat het handelen uit emotie één van de grootste valkuilen tijdens het traden van crypto is. Voornamelijk angst en hebzucht zijn de grote boosdoeners.

Maar is er dan een manier om emoties tijdens het traden buiten de deur te houden? Is het überhaupt mogelijk om je emoties uit te schakelen? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen tot de volgende ontdekkingen.

Emoties uitschakelen tijdens het traden, kan dat?

Het volledig uitschakelen van je emoties is voor de meeste mensen praktisch onmogelijk. Jij en ik zijn mensen van vlees en bloed en daarbij horen natuurlijk emoties. Deze emoties maken ons tot wie we zijn. Echter zijn er wel degelijk manieren om jouw emoties tijdens het traden op Bybit te beheersen.

Zo wordt bijvoorbeeld in het leger menig militair getraind om zijn emoties zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Dit met als doel om in tijden van druk goed te kunnen presteren.

Militair controleert emotie

Door emoties te beheersen en/of zoveel mogelijk los te laten, is het mogelijk om weloverwogen keuzes te maken in stressvolle situaties. Een geboden die in het leger wel eens wordt gebruikt is; kou is een emotie, emoties kun je uitschakelen.

Maar hoe doen ze dit dan en hoe pas je dit toe tijdens het crypto traden?

Een goede manier om jouw emoties tijdens het traden te beheersen, is door de oorzaken die leiden tot deze emoties bij jezelf weg te nemen. Welke oorzaken dit zijn en hoe je jouw emoties tijdens het traden kunt controleren leggen we graag aan je uit!

De 8 belangrijkste oorzaken waardoor jij handelt uit emotie

Tijdens het traden is het van belang dat jij weloverwogen keuzes maakt op basis van wat je ziet in de koersgrafieken. Wat jouw onderbuikgevoelens je vertellen is in deze dus niet van belang. Door te traden alsof je een robot bent (zonder emoties), zal je merken dat de trades die je maakt steeds winstgevender gaan zijn.

Dit zijn de belangrijkste oorzaken…

Onvoldoende kennis en ervaring

Crypto traden is een skill die je eigenlijk alleen kunt ontwikkelen door kennis en ervaring op te doen. In de meeste gevallen is het volgen van een winstgevende koop en verkoopstrategie een uitstekend idee om een goede fundering voor jezelf te creëren.

Echter zal je door het volgen van een cursus niet direct winstgevend zijn. De echte kennis en ervaring krijg je door simpelweg te beginnen met traden. Hierbij is het van belang dat je begint met een klein bedrag (dat je kunt missen). Zorg er echter wel voor dat je start met echt geld.

Het moet namelijk een beetje zeer doen, wanneer je een verkeerde trade maakt. Daar leer je tenslotte het meeste van.

Ook krijg je tijdens het traden met echt geld te maken met ‘echte’ emoties. Deze emoties zijn van belang om uit te kunnen groeien tot het worden van een winstgevende trader.

Traden met te veel of verkeerd geld

Eurobiljetten en munten om mee te traden

Met afstand één van de belangrijkste oorzaken waardoor je handelt uit emotie is het feit dat je begint met een te groot startkapitaal. Je wilt zo snel mogelijk miljonair worden en dat kan je alleen behalen door direct te starten met enorme bedragen toch? Fout!

Begin met kleine bedragen en doe dit alleen met geld dat je echt kunt missen. Doe alsof je het bedrag dat je hebt ingelegd al kwijt bent, zodat je er tijdens het traden geen emotionele waarde meer aan kunt hechten.

Besluit je om toch te beginnen met geld dat je eigenlijk nodig hebt om je rekeningen van te betalen, dan zal je merken dat je na een verliesgevende trade het geld probeert terug te ‘winnen’. Dit is een emotie en noemen we revenge trading.

Verlies proberen terug te ‘winnen’ (revenge trading)

Tijdens het traden kan het voorkomen dat je één of meerdere trades achter elkaar verliest. Dit doet zeer en kan leiden nog negatieve gevoelens en emoties.

Wanneer je vervolgens naar je portfolio kijkt en tot de conclusie bent gekomen dat je eigenlijk te veel risico hebt genomen, ga je het verlies proberen goed te maken. Een veelgemaakte fout die in de meeste gevallen zal leiden tot het nemen van nog meer risico. De verliezen zullen daardoor alleen nog maar verder oplopen.

Zorg er dus voor dat je altijd gebruik maakt van een winstgevende trading strategie die je te allen tijde volgt. Kies voor een bewezen strategie waarbij goed risicomanagement en het gebruik van een stop loss  is inbegrepen.

De markt proberen te timen (Bitcoin voorbeeld)

Gedachte wanneer de prijs van Bitcoin daalt: “Als ik nu verkoop, dan kan ik later goedkoop weer terugkopen” (emotie: angst).

Gedachte wanneer de prijs van Bitcoin stijgt: “Ik wacht nog even met verkopen, want ik denk dat hij nog verder zal stijgen (emotie: hebzucht)”.

Wanneer je deze gedachten tijdens het crypto traden hebt ervaren, dan ben je in aanraking geweest met de emoties angst en hebzucht. Je probeerde de exacte bodems en toppen eruit te vissen. Dit met als doel om zoveel mogelijk geld te verdienen.

Ook hier is het gebruik van een winstgevende koop en verkoopstrategie erg belangrijk. Hierdoor hoef jij je namelijk nooit meer af te vragen of het een goed moment is om te kopen of verkopen. De strategie geeft exact aan wanneer jij moet kopen en verkopen, zonder emoties!

Fear and greed index (marktsentiment emotiemeter)

Latest Crypto Fear & Greed Index

Te snel willen (het is een marathon, geen sprint)

Een uitspraak die je wellicht al eens voorbij hebt horen komen is; “het is een marathon, geen sprint“.

De meeste mensen die in voor het eerst in aanraking komen met crypto hebben het idee om ‘even snel geld te verdienen’.  Ze maken direct al hun spaargeld over naar een crypto exchange en beginnen zonder enige kennis te handelen.

Het is veel verstandiger om bijvoorbeeld met € 100,-  te beginnen. Dit met als doel om het traden onder de knie te krijgen. Zeker in het begin moet je helemaal niet bezig zijn met geld verdienen. Leer eerst traden met crypto en zorg ervoor dat je geen verliest maakt, wat al lastig genoeg is.

Wees je er daarnaast van bewust dat kleine winsten uiteindelijk zullen leiden tot één grote win. Probeer van die  € 100,- eerst € 150,- te maken, om vervolgens te verdubbelen naar € 200,-.

Wanneer jou dit lukt, dan zal het je waarschijnlijk ook gaan lukken met € 1.000 of € 10.000,-. Trek dus gerust één of twee jaar uit voor het leren traden. Het is een marathon, geen sprint!

Bang zijn om de boot te missen (Fomo)

Misschien wel één van de belangrijkste oorzaken waardoor jij emoties ervaart tijdens het traden is; fomo (Fear Of Missing Out). Dit wil zeggen dat je bang bent om de boot te missen en daardoor ga je mogelijk handelen uit emotie tijdens het traden.

Voorbeelden van Fomo

Mijn buurman heeft in deze altcoin geïnvesteerd en heeft daarmee al  veel winst gemaakt, ik moet nu ook instappen“.

Ik moet nu in deze altcoin stappen want anders loop ik honderden of misschien wel duizenden euro’s mis als hij naar de maan gaat“.

Een bekende Youtuber met heel veel volgers zei dat deze munt keer 100 gaat binnen 2 dagen, ik moet nu kopen”.

Tip: Doe altijd je eigen onderzoek en neem van niemand iets aan. Hoe groot of bekend hij ook is. Zorg dat je zelf beschikt over voldoende kennis op het gebied van technische analyse, zodat je niet afhankelijk hoeft te zijn van iemand anders.

Geen 100% focus hebben (alles tegelijk willen doen)

Schaakstuk met kroon

De cryptomarkt bestaat uit Bitcoin en nog duizenden alternatieve coins (ook wel altcoins genoemd). Met deze aantallen kan het al snel gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De meeste crypto projecten beloven door middel van hun whitepapers gouden bergen, terwijl in de loop der jaren is gebleken dat 95% van al deze altcoins troep is (ook wel shitcoins genoemd).

Om voor jezelf overzicht en kalmte te bewaren doe je er verstandig aan om (zeker als beginner) je alleen te focussen op het traden van één asset (Bitcoin). Op deze manier hoef je niet honderden altcoingrafieken in de gaten te houden. Dit zorgt voor rust, overzicht en minder emoties tijdens het traden van crypto.

5 Tips om je emoties tijdens het traden te beheersen

Je weet nu welke oorzaken mogelijk kunnen zorgen voor het hebben van emoties tijdens het traden. Maar wat kan je zelf  zelf doen om de kans op emoties te beperken? We leggen het graag aan je uit. Laten we direct beginnen…

Vermijdt het nieuws (Youtube, Facebook, Twitter)

Misschien wel één van de belangrijkste tips om jouw emoties tijdens het crypto traden te beheersen is het vermijden van nieuws en/of social media. Zeker wanneer je net begint wil je natuurlijk  zoveel mogelijk kennis vergaren, simpelweg omdat je zelf nog geen kennis hebt. Waarschijnlijk ben je geabonneerd op meerdere youtubekanalen en volg je professionele crypto traders op Facebook of Twitter.

Op zich prima, maar wees je ervan bewust dat het merendeel niet de intentie heeft om jou winstgevend te leren traden. Wees dus uiterst selectief in wie je volgt.

Daarnaast is het af te raden om op een tradingsdag te beginnen met Youtube, Facebook, Twitter of een ander kanaal. Onbewust wordt je beïnvloed door wat je hier hoort of ziet. Hierdoor ben je niet in staat om zelf weloverwogen keuzes te maken op basis van technische analyse.

Ga uit van je eigen kennis en laat je door niemand beïnvloeden tijdens het traden. Wanneer je merkt dat je toch nog wat onzeker bent over het nemen van een trade en daardoor toch weer geneigd bent om naar een social media kanaal te gaan, dan heb je waarschijnlijk onvoldoende kennis in huis. Je hebt behoefte aan een bewezen crypto strategie.

Kijk niet elke 10 minuten naar je portfolio

Portfolio check

De cryptomarkt is over het algemeen erg volatiel. Zeker de small en micro cap altcoins kunnen tientallen procenten stijgen, maar ook dalen. Het kan dus maar zo zijn dat je in de ochtend nog in de plus staat en in de avond weer in de min.

Door deze volatiliteit krijg je het gevoel dat je om de 10 minuten naar je portfolio moet kijken, met alle gevolgen van dien. Wanneer de prijs stijgt krijg je een euforisch gevoel, en wanneer de prijs flink daalt bekruipt je het gevoel van angst om alles te verliezen. Je besluit in de meeste gevallen om te verkopen uit emotie.

Om deze emoties te voorkomen (zeker als investeerder), doe je er verstandig aan om op vaste momenten per dag naar je portfolio te kijken. Bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond. Hierdoor ben je er niet de hele dag mee bezig, ben je minder gestrest en heb je dus minder emoties.

Blijf weg bij signal groepen

Tegenwoordig schieten de ‘signal groepen’ als paddenstoelen uit de grond. Een signal groep is een kanaal waarin crypto koers grafieken worden gedeeld waarbij wordt aangegeven waar je in moet stappen. Dit klinkt natuurlijk als het gouden ei, maar in de meeste gevallen blijf je met verlies achter.

Je komt dan ook terecht in een kanaal met honderden beginnende traders die allemaal geen idee hebben waar ze moeten beginnen en/of waar ze het over hebben. Het zorgt alleen maar voor ruis en nog meer emoties!

Zorg voor een bewezen koop-en verkoopstrategie

De beste tip die wij jou kunnen meegeven is dat je moet zorgen voor een bewezen koop-en verkoopstrategie die je te allen tijde volgt. Geen uitzonderingen!

Zonder strategie doe je als het ware maar wat. Je hebt geen idee waar je in en uit moet stappen en je krijgt te maken met vrijwel alle emoties die je tijdens het traden kunt ervaren.

Vragen en emoties wanneer je geen bewezen strategie volgt:

 • “Is dit een goed moment om in te stappen?”
 • “Moet ik nu verkopen of kan ik beter nog even blijven zitten?”
 • “Moet ik mijn hele portfolio inzetten of slechts een deel?”
 • “Waar moet ik mijn stop-loss plaatsen?”
 • “Welke trading pairs moet ik gebruiken?”
 • “Moet ik altcoins of Bitcoin traden?”
 • “Waar moet ik beginnen?”

Heb jij op dit moment nog geen bewezen strategie? Kom direct in actie en ontdek welke crypto strategie het beste bij jouw past.

Maak een plan voor de langere termijn

Met een duidelijk vooropgesteld plan kun jij jouw emoties tijdens het traden wegnemen. We hebben het hier niet over een strategie, maar echt een duidelijk plan voor de langere termijn. Waar wil je naar toe werken? Verwerk binnen dit plan de volgende onderdelen:

 • Naam:
 • Startdatum:
 • Startbudget:
 • Type: Swingtraden, daytraden, scalpen of investeerder
 • Periode: 1, 2, 5 jaar
 • Doel na 1 jaar:
 • Doel na 2 jaar:
 • Doel na 5 jaar:
 • Maximaal aantal munten:
 • Doel(en): Wil je meer Bitcoin of meer euro’s vergaren?