De afgelopen jaren waren hevig voor cryptocurrencies. Wat komt er nog? Laten we eerlijk zijn: de cryptomarkt staat nog maar in de kinderschoenen. Wel groeit het in een razendsnel tempo en dat is fascinerend. Wat kunnen we kunnen verwachten in de toekomst van de cryptomarkt ontdek je in dit artikel…
Inhoudsopgave
Wat is cryptocurrency?
Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munt (niet gecontroleerd door een centrale instantie zoals fiat) die werkt op blockchain technologie. Transacties zijn niet land gebonden en kunnen wereldwijd van de ene persoon naar de persoon worden overgemaakt, zonder tussenkomst van een derde partij.
Cryptocurrency is op dit moment (nog) zeer volatiel, waardoor de waarde van cryptomunten drastisch schommelt. Ideaal als je wilt daytraden met crypto
Veilig en anoniem
Crypto staat bekend als veilig en anoniem. Bij een transactie hoef je niet al jouw gegevens te delen. Bovendien is de blockchain nog nooit gehackt en is het openbaar toegankelijk.
Dit betekent dat de gegevens op de blockchain door iedereen bekeken kunnen worden. De enige manier waarop cryptocurrency gehackt kan worden is dat bedrijven in het ecosysteem een kwetsbaarheid in hun sites hebben en met informatie verbonden zijn die gebruikt kan worden om portefeuilles te hacken.
Over het algemeen zijn cryptocurrencies echter zeer goed beveiligd omdat ze versleutelde informatie bevatten. Dit maakt het een interessante valuta voor nu (2021), en in de jaren daarna.
Wat heeft de toekomst voor crypto in petto?
Blockchain is een innovatieve technologie waar cybercriminelen tot nu toe gelukkig geen vat op hebben gekregen. Deze technologie zorgt ervoor dat iedereen op de wereld kan investeren in digitale munten, of men nu wel of geen bankrekening heeft. Bovendien is het principe van digitaal geld voor iedereen te begrijpen.
Je kunt door middel van een digitale munt zonder bemoeienis van derde partijen (zoals een bank of de overheid) een digitale transactie over de hele wereld verrichten.
Er is nog werk aan de winkel
Een veelgehoord nadeel van crypto is dat het volatiel is. Ook in de nabije toekomst zullen er nog veel koersschommelingen plaatsvinden.
Maar wanneer crypto rijper wordt, zal er meer stabiliteit komen. Daardoor is het gemakkelijker overdraagbaar en neemt de kans toe dat het uiteindelijk een vorm van digitaal geld wordt. En dat betekent dat crypto steeds vaker gebruikt zal worden door particulieren, bedrijven en zelfs de overheid.
Zal crypto ooit deel worden van ons dagelijks leven? Wij denken van wel. Wel zal de wereldwijde acceptatie nog verder moeten toenemen. Er is nog steeds een grote groep mensen die sceptisch is over crypto. Dus er is nog werk aan de winkel!
Blijft Bitcoin de grootste munt?
Bitcoin is de oudste en meest bekende cryptomunt. Het kwam in 2009 op de markt en is bedacht door Satoshi Nakamoto (een pseudoniem voor één of meerdere personen).
Ondanks zijn volatiliteit, heeft Bitcoin de potentie om de cryptomarkt in de toekomst te leiden. Het is immers de grootste munt qua marktkapitalisatie en naamsbekendheid. Maar ook deze munten hebben de komende jaren veel potentie:
• Ethereum
• Cardano
• Polkadot
• Chainlink
Het gebruik van blockchain
Diverse organisaties hebben het gebruik van crypto als betaalmiddel inmiddels goedgekeurd. Dit zet andere organisaties, bedrijven en individuen ertoe aan om ook gebruik te maken van de blockchain technologie.
Sterker nog, op dit moment wordt blockchain al gebruikt in de fintech wereld, voor verzekeringspolissen, in ziekenhuizen en in nog veel meer branches.
Eigen digitale munten voor overheden
Overheden in diverse landen zijn inmiddels begonnen met het ontwikkelen van hun eigen digitale munten. De Chinese digitale Yuan is daar een goed voorbeeld van.
Mogelijk komt er ook een digitale euro. Een groot aantal landen wil meer privacy, gemak en authenticiteit wanneer het gaat om geld. Dit is interessant, zeker wanneer je beseft dat er sprake is van toenemende regelgeving op het gebied van cryptocurrencies. De potentie is er dan ook absoluut.
Conclusie: wat is de toekomst van crypto?
Cryptocurrency is nog jong en veel mensen zijn er nog sceptisch over. Wij zijn van mening dat digitale munten de toekomst hebben.
In 2022 zal de wetgeving rondom cryptocurrencies verder worden uitgebreid. Ook zullen diverse landen, waaronder China en Rusland, de komende jaren waarschijnlijk hun eigen digitale munten uitbrengen.
Een digitale valuta die door iedereen zal worden gebruikt is slechts een kwestie van tijd. Heet deze munt dan Bitcoin? De tijd zal het leren.