Home Crypto blogartikelen De voor- en nadelen van daytraden met crypto

De voor- en nadelen van daytraden met crypto

Voordelen nadelen daytraden cryptoWat zijn de grootste voor-en nadelen van daytraden? Ontdek waar je rekening mee moet houden voordat je begint.

De voordelen van Daytraden crypto

Je ziet meteen resultaat

Daytrading verloopt over het algemeen erg snel. Binnen een paar minuten zie je al of je succes hebt. Dat is logisch, want als de waarde van de activa stijgt heb je winst en als er sprake is van een koersdaling verlies je geld.

Aan het einde van de dag maak je de balans op. Wees echter niet getreurd wanneer je op een dag geld hebt verloren. Dat hoort nu eenmaal bij daytraden of swingtraden met crypto. Morgen weer een kans!

Je loopt niet meteen een groot risico

Daytraden crypto kan met kleine bedragen, je loopt dus niet meteen een groot risico. Dit is absoluut een voordeel. We raden dan ook aan om te daytraden met kleine bedragen.

Zeker in het begin draait het voornamelijk om het leren traden en niet zozeer om het maken van grote winsten. Alle kleine winsten bij elkaar opgeteld kunnen leiden tot een groot bedrag.

Dit kan op de langere termijn dus gunstig voor je uitpakken. Door te handelen met kleine bedragen verlies je minder geld bij een eventuele mislukte trade. Het gaat om de procenten en niet zozeer om de centen.

Het zorgt voor een adrenalinekick

man heeft adrenalinekick door traden crypto
In een paar uur honderden of misschien wel duizenden euro’s verdienen onmogelijk? Echt niet als je met succes aan crypto daytrading doet.

Het feit dat je soms binnen korte tijd veel winst maakt zorgt ongetwijfeld voor een adrenalinekick en maakt daytraden of swingtraden erg verslavend.

Laat je echter niet te veel leiden door emoties tijdens het traden. Het is geweldig om winst te maken, maar weet ook wanneer je moet stoppen.

Je hoeft er niet al te lang over na te denken

Daytraders handelen snel en efficiënt. Logisch, want er is simpelweg geen tijd om heel lang over een trade na te denken. Vaak moet je al binnen enkele seconden een beslissing nemen. De markt houdt echt geen rekening met jouw tempo!

Om succesvol te daytraden moet je een beetje opportunistisch zijn. Zie je een buitenkansje op de cryptomarkt? Grijp die dan met beide handen aan.

Wat zijn de nadelen van Daytraden crypto?

Natuurlijk brengt daytraden ook een aantal nadelen met zich mee. Soms voelt de  cryptomarkt als een achtbaan. De markt is vaak onvoorspelbaar en de waarde van bepaalde cryptocurrencies daalt soms net zo snel als het stijgt. Je kunt dit zowel als een voordeel als een nadeel beschouwen.

Deze volatiele markt kan leiden tot verlies, maar geeft ook kansen binnen een bull en bear market. Wees je hoe dan ook bewust van de volgende nadelen van daytrading:

Daytraden met weinig geld leidt tot kleinere winsten

Al eerder schreven we dat je met daytrading relatief weinig risico loopt. Tenminste, als je handelt met een klein bedrag en je risico per trade weet te beperken.

Dit betekent echter ook dat je minder winst zult maken. Dit kan aanvoelen als een groot nadeel.

Het is natuurlijk fantastisch als een aandeel 20 tot 30 procent stijgt, maar met een bedrag van bijvoorbeeld 100 euro maak je niet heel veel winst.

Aan de andere kant zou je ook kunnen zeggen: het is een marathon geen sprint, winst is winst. Alle kleine winsten zullen op de langere termijn zorgen voor één grote win!

Het is erg verslavend

Crypto verslaving
De adrenalinekick die daytrading met crypto veroorzaakt is fantastisch. Het heeft echter ook een minder fijne kant: de kans op verslaving.

Op sommige mensen heeft het handelen in crypto hetzelfde effect als een gokje in het casino.

Helaas komt het wel eens voor dat iemand honderden of duizenden euro’s verliest omdat hij of zij verslaafd is aan daytrading en daardoor niet kan stoppen. Ze gaan over hun grenzen heen, met alle gevolgen van dien.

Wees dus voorzichtig. Heb je het gevoel dat je teveel met daytraden bezig bent? Neem dan even afstand om jezelf scherp te houden.

Je hebt weinig tijd om na te denken

Het feit dat je weinig tijd hebt om na te denken over een trade kan zowel positief als negatief uitpakken. Impulsiviteit leidt niet altijd tot winst, zo blijkt uit de praktijk.

Helaas zijn er veel daytraders die te snel beslissingen maken en daardoor fouten maken. Ze laten zich bijvoorbeeld leiden door Fear Of Missing Out (FOMO) en stappen te hoog in.

Sommige cryptocurrencies stijgen binnen een paar uur flink in waarde. Het is fantastisch wanneer jij daar op kan meeliften, maar minder leuk wanneer je op het hoogtepunt instapt en daarna een koersdaling meemaakt.

Je trade teveel omdat je het verlies wilt goedmaken (revenge trading)

Het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat je geld verliest met een of meerdere trades. Dat is nu eenmaal onderdeel van het spel.

Probeer je winst echter niet ‘terug te verdienen’ door impulsief in bepaalde cryptomunten te stappen. ‘Revenge trading’ heeft in het verleden al voor veel frustratie en verlies gezorgd.

Een succesvolle daytrader worden? Bekijk ook eens onze Doopiecash Review!